17th octombrie 2021
Home » Meseria momentului: ce trebuie sa faci pentru a deveni procuror DNA

Meseria momentului: ce trebuie sa faci pentru a deveni procuror DNA

de reporterpenet

DNA

Infiintata in anul 2002, Directia Natioanala Anticoruptie (DNA) a devenit in ultimii ani “spaima” tuturor coruptilor din Romania, de la oameni de afaceri care au prejudiciat statul prin diferite forme, pana la demnitari cu functii inalte in stat care au fost urmariti, cercetati sau chiar condamnati la inchisoare pentru fapte de coruptie.

Directia Nationala Anticoruptie a fost infiintata in anul 2002, prin Ordonanta de Urgenta nr. 43/2002 a Guvernului Romaniei. La infiintare institutia purta numele de Parchetul National Anticoruptie, iar intre octombrie 2005 si martie 2006 a fost denumit Departamentul National Anticoruptie, pentru ca ulterior numele sau sa fie de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), titlu care s-a pastrat pana azi.

Functia de procuror in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie a devenit una dintre cele mai ravnite slujbe pentru absolventii Facultatilor de Drept din Romania, asta o data cu explozia numarului de cazuri de coruptie din Romania, mai ales la nivel inalt, acolo unde demnitarii au fost condamnati pentru fraude care au totalizat sute de milioane de euro.

Directia Nationala Anticoruptie este o structura complexa. Procurorii directiei sunt sprijiniti in activitatea de urmarire penala de ofiteri si agenti de politie judiciara, precum si de specialisti cu inalta calificare in domeniile economic, financiar, bancar, vamal, informatic si in alte domenii. Acestia isi desfasoara activitatea in cadrul unor echipe operative complexe, sub directa conducere, supraveghere si control al procurorului, pentru a spori eficienta si calitatea anchetelor penale. Astfel, functia de procuror, ofiter de politie judiciara sau specialist in cadrul DNA este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

dna_39296400

Ce trebuie sa faci ca sa devii procuror DNA

Potrivit DNA, media de varsta a procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie este de 41 de ani.

Mai mult decat atat, numarul posturilor de procuror ocupate, incluzand aici posturile din structura centrala a directiei, precum si cele 14 structuri teritoriale, este de 139.

Citeste mai mult: www.wall-street.ro

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte Reporterpenet.ro şi pe FACEBOOK.

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult