Tot mai multe cazuri de furturi prin metoda „ATM Jackpotting” le dau bătăi de cap oamenilor legii din toată Europa. Cum era de așteptat, românii sunt cap de afiș și la acest capitol.
Un tânăr din Dâmbovița, în vârstă de 21 de ani, dat în urmărire internațională de Poliția din Belgia, a fost prins în comuna Aninosasa de către polițiștii specializați în investigații criminale.
„Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, în colaborare cu polițiști de la Postul de Poliție Aninoasa, au identificat, în localitatea Săteni, un bărbat de 21 de ani, urmărit internațional. Pe numele lui, autoritățile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracțiuni de tentativă de jackpotting, fiind spart un bancomat și provocate pagube materiale considerabile”, se arată într-un comunicat al IPJ Dâmbovița.
Bărbatul a fost prezentat Curții de Apel Ploiești, fiind arestat preventiv pentru 15 zile.
Cel în cauză a fost depus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița.
„Jackpotting”. Cum funcționează noua tehnică de jefuire a bancomatelor
Astăzi, hoții nu mai atacă o bancă înarmată cu o mașină de berbec și o armă de mână. Preferă o cheie USB și un computer.
În mica lume a bandiților, aceștia sunt numiți tâlhari 2.0. Hoții au înțeles că un simplu laptop este mult mai eficient decât un pistol automat pentru a susține un bancomat.
Metoda „ATM Jackpotting” presupune efectuarea unor găuri în bancomat pentru a ajunge la firele prin care aparatul este conectat la reţeaua bancară.
Polițiștii și jandarmii din multe țări europene observă de luni de zile o creștere a acestor atacuri digitale unde prejudiciul se poate ridica la zeci de mii de euro la ATM.
Unele bănci au capitulat deja în fața acestor bande, pur și simplu neutralizându-și bancomatele pe timp de noapte.