9th decembrie 2023
Home » Mihaela Manea, 25 de ani, pianista care a cucerit marile scene din Europa: „spontaneitatea și perseverența sunt cei mai buni aliați pe care îi putem avea”

Mihaela Manea, 25 de ani, pianista care a cucerit marile scene din Europa: „spontaneitatea și perseverența sunt cei mai buni aliați pe care îi putem avea”

de reporterpenet

Mihaela Manea a fost eleva Liceului de Arte „Bălașa Doamna” din Târgoviște. La doar 25 de ani poate spune că a concertat pe marile scene ale Europei, precum Konzerthaus Viena și alte scene importante din Olanda, Italia, Spania, Franța sau Germania.

Este deținătoare a peste 30 de premii internaționale, printre care: premiul I la Concorso Internationale di Musica “Lorenzo Perosi”, Concorso Pianistico Internationale “Giuseppe Teraciano”, Concorso Internationale “Rovered’Oro”, Concours International de piano “Simone Delbert-Fevrier”, premiul III la Concursul International “Carl Filtsch” Sibiu, The International Piano Competition for Young Musicians Enschede Olanda (premiul III si premiul presei), Transylvanian International Competition (premiul Dinu Lipatti), Premiul I al Festivalului International Mdw (ISA – Reichenau, Austria), Siena International Piano Competition (Premiul II).

Mihaela Manea studiază pianul încă de la vârsta de 6 ani, iar debutul ca solistă într-o orchestră l-a avut la vârstă de 9 ani.

„Aș vrea să le spun colegilor mai tineri că de cele mai multe ori intuiția nu ne înșală, iar spontaneitatea și perseverența sunt poate cei mai buni aliați pe care îi putem avea”, spune pianista.

În perioada 2015-2022 a studiat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena cu profesorul Ștefan Arnold, absolvind cu distincție atât examenul de licență cât și examenul de master.

A fost bursieră a Fundației „Martin și Adriana Sternin” între anii 2011-2021, iar în 2016 a obținut bursa societății „Beethoven” din Viena. În 2018 primește și bursa Fundației „Martha Sobotka-Janeczcek” a Universității de Muzică și Arte Dramatice din Viena. În prezent își continuă studiile în cadrul celui de-al doilea master, cu profesorul Avedis Kouyoumdjian la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și cu profesorul Markus Schirmer la Universitatea de Arte din Graz.

Profesor de muzică în Viena

Muzică de cameră are o importanță deosebită pentru artista târgovișteană. Ea colaborează în prezent cu muzicieni de renume precum Christian Altenburger, Reinhard Latzko, Rudolf Leopold. Este invitată permanent a majorității orchestrelor din România, colaborând cu dirijori precum Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galați, Alexander Walker, Mark Kadin, Robert Gutter, Alain Paris, YuAn Chang, Vlad Conta, Mihail Secikin, Valentin Doni.

În tot acest timp, Mihaela îi pregătește pe câțiva studenți, cu care are o relație specială. „Am o oarecare relație de prietenie cu elevii, o relație deschisă, pentru că eu am fost educată în sensul ăsta, să nu îi văd pe profesori ca ceva de neatins. Elevii mei vorbesc dschis cu mine. Eu fiind foarte tânără și conectată cu ce se cere acum, le vorbesc pe limba lor, nu mă complic foarte mult”, explică tânăra pianistă.

În familia sa nimeni nu a fost muzician în adevăratul sens al cuvântului. Doar tatăl său a studiat violoncelul aproximativ doi ani.

„Părinții mei voiau să mearg la liceul de muzică pentru că locuiam foarte aproape. Cu doamna Cristina Pintea am început în clasa I. Până pe la vârsta de 11 ani am ținut-o tot așa, cu concursuri, concerte, olimpiadele naționale, fără să iau prea în serios treaba asta, să mă gândesc la o carieră, să fiu pe scenă. Acum cred că muncesc mai puțin decât înainte, pentru că mai am și alte responsabilități. Viena m-a învățat să studiez eficient, dar tot cred că muncesc 6 ore pe zi. Aici, cu cât trece timpul, a fi muzian nu este ușor, ci devine din ce în ce mai greu. Oricum, mai am lucruri de descoeprit, nu doar la pian, ci în muzică, în general, și despre viață”, spune tânăra.

Mihaela Manea vrea să predea în continuare muzică, iar în privința activității muzicale își dorește să poată susține 30 de concerte pe an.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult