ești parțial față de ceapa tăiată felii față de cea tăiată cubulețe? Poate te-ai gândit întotdeauna că merele sunt mai delicioase tăiate mărunt decât întregi. Ar putea părea îndoielnic că felul în care este tăiat un aliment l-ar face mai mult sau mai puțin aromat, dar știința sugerează că ar putea fi de fapt ceva în el.
Pentru a înțelege cum este cazul, este mai întâi important să luați în considerare faptul că gustul și aroma sunt două lucruri separate. Gustul este un simț și implică receptori specializați (aka papilele gustative) de pe limbă. Savoarea, pe de altă parte, poate implica o grămadă de senzații diferite – exact care sunt o chestiune de dezbatere , dar majoritatea sunt de acord că mirosul este la fel de cheie ca și gustul.
Diferența de miros în funcție de faptul că tăiați sau nu ceva este unul dintre factorii care pot explica de ce unele alimente ar putea fi mai mult sau mai puțin gustoase pentru cineva și se rezumă la chimie.
„Dacă tăiați o ceapă sau usturoi, eliberați o enzimă numită aliinază, care produce aroma tipică de ceapă sau usturoi, care într-adevăr nu există atunci când este intact”, dr. Charles Forney, cercetător la Agricultură și Agroalimentare. Canada, a explicat NPR . „Reacția enzimatică formează aroma – așa că cu cât este tăiată mai fin, cu atât mai multă aromă va fi eliberată.”
În mod similar, asta ar putea însemna că papilele tale gustative primesc substanțe chimice atunci când pui pentru prima dată puțin usturoi sau ceapă în gură, în loc să fie eliberate treptat pe măsură ce mesteci (sau le freci pe picioare ).
Cu toate acestea, nu totul este despre chimie. Unii experți în alimentație consideră că textura joacă un rol în percepția aromei.
„Dacă îți pui o legumă mai rotundă în gură, mintea ta se va gândi în general la ceva care are mai multă suculenta”, a declarat Brendan Walsh, decan al artelor culinare la Institutul Culinar din America, pentru NPR. . „Ceva tăiat în pătrate va fi puțin mai dens, cu o margine zimțată și va da impresia de ceva dur sau dur. Mintea ta va crede că ceva este aromat dacă este mai neted.”
Cercetătorii au sugerat , de asemenea , că așteptările noastre cu privire la gustul sau aroma unui aliment înainte de a-l consuma efectiv ar putea juca un rol în experiența noastră de aromă, ceea ce înseamnă că forma unui aliment, în funcție de felul în care îl tăiați, ar putea afecta modul în care îl tăiați. percepe aroma sa.
Acest lucru a devenit deosebit de evident în 2013, când producătorul de ciocolată Cadbury a fost supus zgomotului public după ce și-a schimbat batoanele de lapte cu lapte de la o formă dreptunghiulară la una mai rotunjită. Mulți oameni au susținut că barul are un gust mai dulce, în ciuda faptului că compania a spus că rețeta nu s-a schimbat.
Potrivit unui articol al psihologului de la Universitatea din Oxford, profesorul Charles Spence, se reduce la modul în care creierul nostru asociază formele cu anumite gusturi.
„Se știe că oamenii asociază dulceața cu rotunjimea și angularitatea cu amărăciunea și, prin urmare, este de așteptat ca realizarea unui rotund al alimentelor în mod tradițional dreptunghiular să modifice gustul perceput, introducând noțiunile de dulceață în mintea consumatorului”, scrie Spence.
Deci, dacă acea bucată de pepene verde în care tocmai ai băgat pare mai dulce decât dacă l-ai fi tăiat cubulețe, ar putea fi chimie – dar s-ar putea ca creierul tău să fie pregătit să gândească așa.