30th iunie 2022
Home » Morții sunt citați în instanță pentru recuperarea unor bani dați ilegal pe pensii de invaliditate, precum și pentru revizuirea dosarelor pentru urmași

Morții sunt citați în instanță pentru recuperarea unor bani dați ilegal pe pensii de invaliditate, precum și pentru revizuirea dosarelor pentru urmași

de reporterpenet

Un mega dosar, în care mii de persoane au primit, ani de zile pensii de invaliditate pe baza unor acte false, nu s-a stins nici acum. Se întâmplă în Dâmbovița, iar scandalul s-a iscat în urmă cu 16 ani.

Inițial a fost deschis un dosar penal, iar instanța a băgat în închisoare o asistentă din Moreni care întocmit ani la rândul acte false de invalidate, în urma cărora mii de persoane au încasat ilegal pensie de handicap.

În 2020, Casa de Pensii Dâmbovița a cerut redeschiderea dosarului, de data aceasta pe cale civilă, pentru a revizui toate pensiile acordate în urma actelor întocmite de respectiva asistentă, în ideea în care urmașii persoanelor care au beneficiat de pensiile de handicap acordate ilegal, să primească sumele în concordanță cu realitatea și pentru recuperarea prejudiciului.

Mii de pensii de handicap ilegale

Scandalul pensiilor fictive s-a declanşat în judeţul Dâmboviţa în anul 2006. Peste 3.000 de persoane au beneficiat, timp de zeci de ani, de pensii de boală, cu ajutorul unei foste asistente medicale din Moreni, care acum este arestată.

Conform unui control de audit al Casei Naţionale de Pensii, s-a stabilit atunci că, în 3.200 de dosare de pensionare pe caz de boală, s-au încălcat procedurile de încadrare într-un grad de handicap, dar şi cele de revizuire medicală.

Mulți beneficiari au murit între timp, dar citațiile curg pe numele lor, spre disperarea rudelor care nu înțeleg ce se întâmplă.

Prejudiciul adus statului prin plata acestor pensii de invaliditate depăşeşte 40 de milioane de lei. Mai multe persoane decedate din localitățile Dobra și Finta, din Dâmbovița, au primit citații de la Tribunalul Dâmbovița pentru a se prezenta într-un dosar de revizuire a pensiilor.

„Parcă ți-e și frică? De-abia a murit soțul meu, în noiembrie anul trecut și pe mine, la bătrânețe, să mă mai cheme pe la ușile tribunalului. Eu am zis că mă prezint eu pe 3 martie și îi întreb: <<îi măriți pensia?>> Că și-așa avea o pensie de nimic pentru cât a muncit, de nici 1.400 de lei. Dădeam 500 de lei numai pe tratament, la boala lui”, ne-a spus Dobra Tanța, din comuna Dobra.

În alt caz, cel al unui bărbat decedat și el de ani buni, cu pensie de handicap în urma unui accident la ambele picioare, soția cere să i se plătească pensia soțului de la data decesului și până astăzi pentru că se simte „tulburată” de acest aspect.

„Dacă îl cred viu, să îmi plătească mie toate pensiile din 2012 până în prezent, toate pensioarele lui să mi le dea. Soțul meu a lucrat până în 1999 când a avut accident de muncă, a fost scos pe caz de boală, de invaliditate, de către <<Mina Minovici>> din București. A fost accident de muncă, și-a rupt ambele picioare și a fost operat la Spitalul 2 CF București”, spune femeia.

Casa de Pensii Dâmbovița spune că astfel de citații sunt trimise de Tribunal în ideea revizuirii pensiilor de urmaș, în condițiile în care au existat suspiciuni de fals în mii de acte.

„Fiind vorba de un dosar de pensie ce conținea acte false, în momentul reluării procesului civil, anume în august 2020, Casa de Pensii a solicitat revizuirea deciziei inițiale, pe motiv că soțul supraviețuitor ar fi putut fi încadrat la o pensie de urmaș. În aceste condiții, urmașului nu îi putea fi valorificată perioada în care persoane decedată a beneficiat de pensie de invaliditate”, spune Daniela Stoenescu, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Dâmbovița.

În cazuri similare, instituția recomandă ca aparținătorii să trimită instanței o copie a actului de deces.

„Factorul poștal are oblligația de a face mențiunea pe această citație ca fiind decedat și nu trebuie să o înmâneze unei alte persoane. Dacă acest lucru s-a produs totuși, recomandarea noastră este ca urmașii să transmită instanței o copie a actului de deces. Toate aceste cazuri vor fi analizate detaliat de către instanța de judecată”, a mai spus Stoenescu.

Ce spune legea în cazul urmașilor pensionarilor pe caz de boală Soţul supravieţuitor

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice, cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau, după caz, din punctajul mediu anual aferent pensiei de invaliditate gradul I, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:

a. 50% – pentru un singur urmaş;
b. 75% – pentru 2 urmaşi;
c. 100% – pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Excepţie: Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.

O femeie din Moreni, jud. Dâmboviţa, fost asistent social, a fost condamnată la închisoare cu executare şi daune de 50 de milioane de lei pentru fapte de corupţie în legătură cu eliberarea unor certificate de handicap.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, femeia a primit bani şi bunuri de la peste 100 de persoane pentru a le ajuta să obţină certificate de încadrare în grad de handicap. În baza documentelor falsificate, Casa de Pensii Dâmboviţa a făcut plăţi de peste 50 de milioane de lei (circa 1,1 milioane de euro), bani pe care condamnata trebuie să îi returneze acum.

Dosarul este instrumentat de DNA Ploieşti, iar pedeapsa a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult