29th noiembrie 2021
Home » Mutarea disciplinară a unui preot a stârnit reacții din partea credincioșilor din cartierul sârbesc din Târgoviște VIDEO

Mutarea disciplinară a unui preot a stârnit reacții din partea credincioșilor din cartierul sârbesc din Târgoviște VIDEO

de reporterpenet

A fost „tulburare” mare într-o parohie din Târgoviște, după ce Arhiepiscopia a decis să îl mute pe un preot pentru neimplicarea în „activitățile cultural-misionare” și pentru absențe de la programul administrativ-liturgic de la parohie.

Vestea că preotul Tudorache Culiţă de la biserica Sârbilor va fi mutat la o altă parohie i-a înfuriat la culme pe enoriaşii bisericii, care s-au strâns, duminică, în faţa Bisericii în semn de protest. Oamenii spun că preotul slujeşte foarte bine şi în cei 13 ani de când este preot la Biserica Sârbilor s-a făcut plăcut de enoriaşi.
Enoriaşii sunt hotărâţi să nu primească un alt preot în Sârbi, dacă părintele Tudorache Culiţă este mutat.
Reacţia Arhiepiscopiei a fost de natură a-i linişti pe credincioşi şi de a le prezenta situaţia văzută de instanţa de judecată bisericească, respectiv a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviştei.
„S-a constatat că în această perioadă de timp preotul Tudorache Culiţă, preot II la parohia menţionată, s-a implicat foarte puţin în aceste activităţi, fiind ocupat şi cu ajutarea fiului său în administrarea a trei pensiuni din Staţiunea Padina-Peştera (conform declaraţiilor sale), coroborat cu faptul că a acumulat în perioada 5 iulie – 4 octombrie 2021, peste 90 de absenţe de la programul administrativ-liturgic de la parohie, şi a refuzat în mod constant să-şi asume responsabilităţile transmise de Arhiepiscopia Târgoviştei (preluarea administrării pangarului etc.), deşi a fost atenţionat în scris în legătură cu obligaţiile sale statutare şi regulamentare bisericeşti”, este reacţia Arhiepiscopiei Târgovişte.
FOTO: pr. Tudorache Culiţă

Comunicatul integral al Arhiepiscopiei Târgovişte

1.Presupusul transfer al preotului paroh Ştefănescu Ion nu este adevărat, credincioşii fiind în mod tendenţios induşi în eroare de preotul Tudorache Culiţă, în cadrul predicii din ziua menţionată mai sus, conform declaraţiilor preoţilor co-slujitori.

Sursa video: Stiri Muntenia / Facebook
2.Constatându-se necesitatea impulsionării activităţii pastoral-misionare, sociale, liturgice, culturale, educaţionale şi administrativ-gospodăreşti la parohia „Sf. Nifon”, încă din anul 2016, cei trei preoţi ai parohiei au fost convocaţi în faţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, în repetate rânduri. Ulterior, s-a constatat că în această perioadă de timp preotul Tudorache Culiţă, preot II la parohia menţionată, s-a implicat foarte puţin în aceste activităţi, fiind ocupat şi cu ajutarea fiului său în administrarea a trei pensiuni din Staţiunea Padina-Peştera (conform declaraţiilor sale), coroborat cu faptul că a acumulat în perioada 5 iulie – 4 octombrie 2021, peste 90 de absenţe de la programul administrativ-liturgic de la parohie, şi a refuzat în mod constant să-şi asume responsabilităţile transmise de Arhiepiscopia Târgoviştei (preluarea administrării pangarului etc.), deşi a fost atenţionat în scris în legătură cu obligaţiile sale statutare şi regulamentare bisericeşti.  De asemenea, pentru că acesta a manifestat, spre deosebire de ceilalţi doi preoţi, o atitudine ostilă faţă de autoritatea bisericească, încălcând astfel, în mod repetat, dispoziţiile autorităţii superioare bisericeşti, precum şi obligaţiile care derivă din slujirea clericală, s-a dispus judecarea cazului de către instanţa de judecată bisericească, respectiv a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviştei.
3.În ceea ce priveşte acuzaţiile ce au fost menţionate de către instanţa bisericească, Pr. Tudorache Culiţă şi-a recunoscut vina pentru toate acuzaţiile şi a manifestat părere de rău atât în faţa instanţei de judecată, cât şi în faţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, precizând că îşi asumă consecinţele ce derivă din acestea şi afirmând că va face ascultare faţă de Chiriarhul său şi nu va mai repeta abaterile săvârşite.
4.Având în vedere recunoaşterea vinovăţiei şi dorinţa de îndreptare pe care a manifestat-o preotul Tudorache Culiţă în faţa instanţei de judecată, Consistoriul eparhial a aplicat o sancţiune mai puţin aspră: „mutarea disciplinară la o parohie de categorie inferioară”, iar ulterior, pentru că şi-a recunoscut vina şi în faţa ierarhului său, precizând că va face ascultare pe viitor, Înaltpreasfinţia Sa a manifestat bunăvoinţă faţă de acesta, acceptându-i cererea depusă la registratura Centrului eparhial, de a fi transferat, cu salariu integral de la Bugetul de Stat, la schitul „La Stejari”, schit nou înfiinţat, ţinând cont şi de faptul că acesta se află aproape de domiciliul său.
Luând în considerare toate cele de mai sus, considerăm că enoriaşii prezenţi pe 24 octombrie la biserică au fost voit dezinformaţi de preotul Tudorache Culiţă, omiţând să spună tot adevărul menţionat mai sus şi facem, pe această cale, un apel la calm şi la înţelegere a necesităţii implicării tuturor preoţilor slujitori ai parohiilor în buna desfăşurare a activităţii pastoral misionare şi a dezvoltării proiectelor social filantropice la nivelul comunităţii”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Târgovişte.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult