15th iunie 2024
Home » NOUTĂŢI Profesorii şi elevii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar

NOUTĂŢI Profesorii şi elevii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar

de reporterpenet

646x404

Începând de luni, elevii se întorc la şcoală, după o vacanţă intersemestrială de o săptămână. Dacă pentru elevii din clasa I cel de-al doilea semestru vine „la pachet” cu noul Abecedar, după ce timp de şase luni au folosit manuale vechi şi fişe de lectură întocmite de învăţători, elevii de clase mai mari vor avea un semestru intens, încărcat cu simulări naţionale pentru examenele de Capacitate şi Bacalaureat.

Odată cu începerea noului semestru, elevii şi profesorii sunt nevoiţi să respecte un nou regulament şcolar, nu foarte diferit de cel vechi, care va sta la baza noilor regulamente de ordine interioară din şcoli. Astfel, elevii şi profesorii trebuie să ţină seama de prevederile documentului în care scrie, printre altele, că elevii îşi pot contesta notele, că şcolile sunt obligate să le asigure copiilor orientare profesională, dar şi să întocmească o comisie pentru combaterea violenţei în şcoli. De asemenea, părinţii pot fi amendaţi cu sume de până la 1.000 de lei sau chiar la muncă în folosul comunităţii dacă nu asigură şcolarizarea obligatorie a copilului, sancţiune rar aplicată.

Noul regulament, restrictiv

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), învăţătoarea Cornelia Popa, a explicat pentru „Adevărul” că, per total, „noul regulament clarifică unele probleme care s-au ivit în învăţământ în ultimii ani şi propune unele măsuri restrictive pentru profesori şi elevi”.

„În ceea ce priveşte dreptul de contestare a notei, noi suntem de acord cu acest punct al noului regulament, dar propunem reducerea numărului de zile pentru exercitarea acestui drept la trei, astfel încât să nu se blocheze activitatea şcolii. Nu ne temem de abuzuri, deşi există o tendinţă de a exagera atunci când ai un drept nou, însă credem că aceste lucruri se vor regla cu timpul”, este de părere Cornelia Popa.

Şi Adrian Troie, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, este de acord cu contestarea notelor, însă atrage atenţia că se poate abuza de această reglementare. „Dacă 500 de copii din 1.000 îşi contestă notele, activitatea şcolii este blocată”, a spus Troie.

Consilierea în carieră, făcută de părinţi

În schimb, Steluţa Vlad, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu” din Capitală, spune că noul regulament se suprapune în mare parte peste cel vechi, dar consideră că, „pe undeva, el restricţionează sau chiar afectează demnitatea profesorului”.

„Din experienţa mea vă spun că părinţii vin oricum cu tot felul de reclamaţii vizavi de note şi alte aspecte”, a spus profesoara. Ea mai spune că deşi şcoala încearcă să facă „un fel de consiliere în carieră”, de cele multe ori părinţii sunt cei care îi orientează pe copii şi sunt numeroase cazuri în care îi orientează greşit.

Combaterea violenţei şi a discriminării

Referitor la înfiinţarea comisiilor pentru prevenirea violenţei, Steluţa Vlad spune că ele există deja şi că sunt necesare pentru că au crescut actele de violenţă în şcoală, de la cei mici până la cei mari. „Nici comisiile pentru prevenirea şi combaterea discriminării şi promovarea interculturalităţii nu sunt noi, doar că fenomenul segregării există în continuare în anumite şcoli, dar din cauza părinţilor şi nu a profesorilor. Este foarte greu să faci ceva, tu ca profesor, când vine părintele şi spune: <>. Mi s-a spus exact aşa”, a explicat directoarea.

Învăţătoarea Cornelia Popa subliniază că sancţiunile aplicate elevilor sunt descrise sumar. „Spre exemplu, considerăm că şi părinţii sunt responsabili şi că ar trebui sancţionaţi pentru absenţele copilului”, a spus dascălul, adăugând că birocraţia excesivă încarcă foarte mult munca dascălilor. „Aceştia ar trebui să se concentreze pe activitatea de educare şi de administrare a şcolii, nu pe hârtii şi comisii”, consideră vicepreşedintele FSLI.

Calendarul semestrului al II-lea

Cursurile semestrului al doilea, care încep azi, se vor încheia pe 10 aprilie, iar vacanţa de primăvară este cuprinsă între 11 şi 19 aprilie. Elevii se vor întoarce la cursuri pe 20 aprilie şi le vor încheia pe 19 iunie. Săptămâna 6-10 aprilie, din semestrul al doilea, este dedicată activităţilor extracurriculare, în cadrul programului „Şcoala altfel”. Tezele din semestrul al II-lea se vor susţine, de regulă, până la data de 22 mai.

Simulările examenelor naţionale se vor desfăşura în zilele de 23, 24 şi 25 februarie – Evaluarea Naţională, pentru elevii clasei a VIII-a, respectiv 2, 3, 4 şi 6 martie -Bacalaureat, pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

Potrivit Ministerului Educaţiei, absolvenţii de liceu se vor putea înscrie la prima sesiune a examenului de Bacalaureat între 25 şi 29 mai şi vor încheia cursurile în 29 mai. Prima sesiune de Bac începe pe 8 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar Evaluarea Naţională va începe anul acesta pentru absolvenţii de clasa a VIII-a pe data de 22 iunie, cu proba de Limba şi literatura română.

Înscrierile la clasa zero

În perioada 11 – 20 februarie, părinţii pot să viziteze spaţiile unde se organizează clasele pregătitoare. Începând de luni, şcolile afişează la avizier şi pe site-uri programul de completare a cererilor-tip de înscriere şi lista cu străzile care le sunt arondate (străzile din circumscripţie). De asemenea, şcolile vor mai afişa programul evaluării psihosomatice a copiilor, criteriile specifice de departajare şi lista documentelor pe care trebuie să le prezinte părinţii. Completarea cererilor-tip are loc abia pe 16 februarie.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult