27th februarie 2021
Home » O rețea importantă de supermaketuri este alimentată cu mii de tone de legume, fructe și produse din carne

O rețea importantă de supermaketuri este alimentată cu mii de tone de legume, fructe și produse din carne

de reporterpenet

Asocierea între agricultorii români e boală grea. Multe zone legumicole și pomicole din țară ar putea prospera, însă, țăranii sunt prea orgolioși să își dea mâna și să lupte pentru un țel comun – acela de a vinde cantități mari, la prețuri decente și care să le asigure culturile viitoare dar și traiul zilnic.

Avem însă și exemple fericite, cum ar fi Asociația „Frumosul de Voinești”, care a reușit să strângă la aceeași masă 35 de pomicultori de pe Valea Dâmboviței, dar și o mare cooperativă, cu sediul în Vaslui, dar cu filiale în mai multe județe.

Cooperativa Agricolă Integrată „Țara Mea”

Prima mare asociație a producătorilor din România funcționează ca pe roate. Agricultori din mai multe județe s-au unit în cinci cooperative și livrează, în fiecare lună, peste 15.000 de tone de legume proaspete marilor lanţuri de magazine din România.

Cooperative agricole provin din marile bazine legumicole, din judeţele Dâmboviţa, Hunedoara, Ilfov şi Olt, iar în prezent, Cooperativa își desfasoară activitatea în județele Arad, Brașov, Giurgiu, Satu-Mare, Buzău, Olt, Hunedoara, Galați, Prahova, Călărași și în București.

Cele cinci ferme legumicole s-au reunit sub umbrela Cooperativei „Ţara Mea” din care fac parte peste 1.000 de fermieri. În total sunt asigurate 4.000 de locuri de muncă.

„Cooperativa Agricolă Integrată „Țara Mea” a fost înființată în anul 2014 din dorința inițiatorilor proiectului de a reuni cât mai mulți producători agricoli pentru a putea să-și desfacă marfă în marile lanțuri de magazine. În aprilie 2015 aceasta s-a transformat în cooperativa agricolă integrată având scopul de a crea lanţul scurt tehnologic şi comercial în favoarea membrilor cooperativei, dar şi a consumatorilor români”, transmite Cooperativa Agricolă Integrată „Țara Mea”.

Vor fi introduse standarde de cost, ceea ce va permite fermierilor să primească un preţ corect tot anul. De asemenea, legumicultorii vor introducerea unor standarde fitosanitare şi de ambalaj.

FOTO Preț record la merele de pe Valea Dâmboviței: „marfa va fi vândută la un preț dublu față de anul trecut”

„De la finalul anului 2016, suntem prezenţi sub brandul Țara Mea în toate locaţiile lanţului de magazine Kaufland cu o gamă largă de produse ce cuprinde legume şi fructe, conserve, carne de porc, carne de pasăre, ouă, lactate si brânzeturi, produse de morărit si panificaţie, precum şi altele. Parteneriatul cu Kaufland presupune foarte multe avantaje: piaţă mare de desfacere, comercializarea unor cantităţi mari optimizând fluxul tehnologic și logistic, promovarea brand-ului şi a produselor, în magazine sau la diverse alte evenimente organizate de Kaufland, evenimente menite să încurajeze consumul produselor autohtone”, adaugă reprezentanții Cooperativei.

Agricultorii vor livra peste 35 de sortimente de legume, precum rădăcinoase, cartofi, ardei, varză, vinete, castraveţi, salată, conopidă, usturoi etc.

Producţia de legume a fost anul acesta cu 30% mai mică decât anul trecut, iar acest lucru s-a simţit în preţul ridicat de la raft. Anul trecut, România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere faţă de 2018 când s-a înregistat o producţie de 3,7 milioane de tone.

„Frumosul de Voinești”

După ce s-au asociat, la capătul a mulţi ani în care doar s-au „războit“, pomicultorii din Dâmbovița au înființat, în 2018, Asociația „Frumosul de Voinești”. Primul pas făcut de membrii fondatori a constat în cumpărarea de îngrăşăminte chimice la un preţ mult mai redus faţă de cel al pieţei şi faţă de preţul de achiziţie pe care l-ar fi plătit individual.

„Sunt 35 de membri în asociaţie, cu o suprafaţă acoperită de 170 de hectare de livezi unde este cultivat mărul «Frumosul de Voineşti». În primă fază au cumpărate îngrăşăminte chimice complexe la un preţ foarte bun pentru că s-a achiziţionat o cantitate mare. Acum urmează să cumpărăm pesticide, de asemenea, la un preţ extrem de bun. O să ne ocupăm, în cadrul asociaţiei, şi de desfacerea producţiei. Este foarte bine intenţionată această asociaţie. Vă spun că între cei 35 de membri sunt şi şapte dintre cei mai mari pomicultori ai zonei de pe Valea Dâmboviţei, cu suprafeţe de până la 25 de hactare“, ne-a spus Claudiu Popa, viceprimar al comunei Voineşti şi membru fondator al asociaţiei.

Agricultorii din Lungulețu (recunoscută pentru producțiile de cartofi și varză) sau Băleni (pentru legume de toate felurile și verdețuri) sunt așteptați și ei să facă pasul către o asociere din care va avea toată lumea de câștigat. În toată această ecuație, schimbările climatice joacă un rol mai mult decât important.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult