28th aprilie 2024
Home » Obiectivele istorice de la Curtea Domnească, analizate 3D

Obiectivele istorice de la Curtea Domnească, analizate 3D

de reporterpenet

Curtea Domnească Târgoviște face obiectul unui amplu proiect internațional de conservare digitală a patrimoniului cultural. Echipa Global Digital Heritage (GDH)a colectat date importante la Complex și a desfășurat activitățile specific în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital – cIMeC .

Prin intermediul tehnologiilor precum fotogrammetria şi imagistica aeriană, utilizând echipamente de înaltă calitate şi software-uri de ultimă generaţie pentru procesarea datelor obţinute, Global Digital Heritage şi Institutul Naţional al Patrimoniului vor crea modele 3D detaliate ale obiectivului cultural dâmbovițean, permiţând apoi publicului să exploreze şi să înţeleagă mai bine această moştenire culturală.

Lista obiectivelor care vor fi analizare 3D de specialiști americani, italieni, spanioli și români include situri de o importanță istorică deosebită, cum ar fi Curtea Domnească din Târgoviște, Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul, Turnul Chindiei sau Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului”.

„Tehnologie de sute de mii de euro adusă la Târgoviște, profesioniști care lucrează zi-lumină, fără weekend, fără plimbări, oameni prietenoși, generoși, modești, animați de un singur gând: digitizarea_3D a patrimoniului și accesibilizarea lui pentru oricine, de oriunde, în mod gratuit. În felul acesta, s-a procedat la organizarea a două echipe (americani, spanioli, italieni, români), una la Curtea Domnească – Turnul Chindiei Târgovişte, iar alta la Muzeul de Istorie Dâmbovița, care au lucrat pe două fronturi: monumentele Curții și, de cealaltă parte, patrimoniul mobil. Abia așteptăm să vedem rezultatele”, a precizat Irina Cârstina, muezograf la Curtea Domnească.

Obiectivele istorice de la Curtea Domnească, analizate 3D. SURSA FOTO Muzeul de Istorie Dâmbovița

Activitățile se desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între INP și GDH. Costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH.

Global Digital Heritage este o organizație non-profit cu sediul în Florida, SUA, a cărei misiune se concentrează pe documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric folosind tehnologie digitală.

Activitățile se desfășoară până pe 6 noiembrie 2023, în baza unui parteneriat pe mai mulți ani între INP și GDH, iar costurile procesului de digitizare sunt asigurate majoritar de GDH.

Tehnologia 3D de scanare a obiectivelor turistice are loc și în județul Constanța. Acolo vor fi analizate obeictive precum
cetatea Tropaeum Traiani, monumentul triumfal „Tropaeum Traiani”, metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi și situl arheologic „Cetatea Histria”.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult