13th mai 2021
Home » Obiectul de pe vremea lui Mihai Viteazul, descoperit de un arheolog din Târgoviște, care a făcut furori în Bănie

Obiectul de pe vremea lui Mihai Viteazul, descoperit de un arheolog din Târgoviște, care a făcut furori în Bănie

de reporterpenet

O descoperire importantă a fost premiată de Muzeul Olteniei Craiova cu Premiul de Excelență pentru modul în care a fost restaurată. Este vorba de un cazan din bronz, de dimensiuni mici, în care, în trecut, era ținută aghiasma în biserică.

Piesa de muze se află în Muzeul Curții Domnești din Târgoviște și a fost datat în secoulul al XVII-lea.

Obiectul s-a păstrat perfect. A fost realizat din bronz, prin turnare și șlefuire. Are înălțimea de 15 cm și diametrul de 25 cm. Se pare că obiectul era folosit de boerii vremii la spălat pe mâini și față.

Cazanul de aghiasmă a fost descoperit lângă multe alte obiecte, de pe vremea lui Mihai Viteazul. Obiectele au fost datate cu ajutorul unei monede care a circulat în epocă, aflată în asociere cu ceramică identică ca tip cu cea din grupul de obiecte/tezaur, însă fragmentară.

„Este vorba de un mic tezaur, un depozit de obiecte, unele liturgice, altele decorative, care merită a fi cunoscute și pe această cale. Din cele șase obiecte, trei aparțin tipului de ceramică decorativă, două sunt de aramă, o căldărușă pentru agheazmă și o anaforniță. Păstrat destul de rău a mai fost descoperit și capătul metalic al unui toiag. Am reconstituit, după restaurare, modul în care au fost depuse obiectele în groapă. Artefactele au fost restaurate cu multă pricepere de către specialiștii Laboratorului de Conservare și Restaurare aparținând instituției noastre muzeale”, au precizat specialiștii arheologi, pe Facebook.

Arheologul care l-a descoperit este Florin Petrică, iar cel care l-a restarat se numește Ștefan Mocanu.

„Sperăm ca 2021 să fie unul mai bun pentru toată lumea. Anu trecut a fost pentru arheologia medievală târgovișteană unul exceptional, continuând realizările anului 2019. Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște a derulat prin specialiștii săi mai multe cercetări arheologice, precum cele de la Curtea Domnească, Biserica Strâmbeanu din Pitaru, Mănăstirea Viforâta, Fortificațiile medievale ale Târgoviștei (Poarta Dealu, Șanțul Cetății). Foarte importante au fost cercetările efectuate în diferite puncte de pe strada Calea Domnească – axul principal al orașului medieval. Vă vom împărtăși în curând și din roadele acestora, pentru a putea vedea ce oraș a fost Târgoviștea medievală și care sunt metodele pentru a ne recupera științific trecutul”, a mai spus Florin Petrică.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK
https://www.facebook.com/Reporterpenet.ro/

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult