27th mai 2022
Home » Pădurea JYSK. Voluntari și voie bună la Șotânga

Pădurea JYSK. Voluntari și voie bună la Șotânga

de reporterpenet
Pădurea JYSK. Voluntari și voie bună la Șotânga

Pădurea JYSK. Voluntari și voie bună la Șotânga

Compania daneză JYSK, parte a grupului JYSK Nordic, împreună cu inițiativa națională de împădurire „Plantăm fapte bune în România”, va realiza „Pădurea JYSK – începutul unei tradiții”, la Șotânga.

Suprafața va fi împădurită exclusiv prin implicarea companiei atât financiar, cât și cu ajutorul angajaților voluntari. JYSK își propune împădurirea, în următorii ani, a unei suprafețe de câteva zeci de hectare.

Voluntarii participanți vor planta, sâmbătă, 18 noiembrie, aproximativ 20.000 de puieți de plop alb, pe o suprafață de 8 ha. În cuprinsul terenului de la Șotânga, se întâlnesc zone unde, în trecut, au fost depozitate deșeurile provenite de la termocentrala Doicești și zone afectate de procese de alunecare a terenului ori de fenomene de stagnare a apei provenite din precipitații.

„Acțiunea de plantare de la Șotânga reprezintă, în primul rând, un veritabil exemplu de ameliorare și valorificare pe cale silvică a terenurilor degradate. De asemenea, prin mobilizarea a peste 1.000 de voluntari, acțiunea va avea ecou și în plan educațional, contribuind la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la rolurile benefice ale unei culturi forestiere. Sper ca acest exemplu să fie propagat la nivel național, mai ales dacă ne gândim că, din nefericire, în ultimii ani suprafețele de terenuri degradate împădurite au fost de ordinul zecilor ori sutelor de hectare”, spune Mihai Enescu, inginer silvic și coordonator județean Dâmbovița.

Vegetația forestieră din cuprinsul perimetrului este foarte slab reprezentată, motiv pentru care fenomenele de degradare a terenului avansează de la an la an. În acest context, împădurirea terenurilor degradate reprezintă principala măsură de stopare a proceselor de degradare și de valorificare a terenurilor respective. Având în vedere caracteristicile ce țin de sol și climă, dar și rolul viitoarei culturi forestiere, plopul alb s-a dovedit a fi cea mai potrivită variantă.

În urma activității de plantare sau de organizare, voluntarii vor primi certificatul Green Endorsement, recunoscut în CV de peste 30 de companii de renume (detalii pe www.plantamfaptebune.ro, secțiunea Green Endorsement).

Acţiunea din 18 noiembrie este realizată cu sprijinul următorilor parteneri instituţionali: Ministerul Apelor şi Pădurilor, Romsilva, Jandarmeria Română, Administraţia Naţională a Penitenciarelor și Primăria și Consiliul local Șotânga.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult