24th ianuarie 2021
Home » Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduiește expoziția „Mir și Borangic- Omagiu Brâncovenilor”

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduiește expoziția „Mir și Borangic- Omagiu Brâncovenilor”

de reporterpenet


În perioada 12-30 august, în cadrul Palatului din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, are loc expoziţia de pictură și iconografie “Mir și Borangic – Omagiu Brâncovenilor”.

Pictoriţa Camelia Ionescu Popa a răspuns invitaţiei Asociaţiei  Patrimoniu Artă şi Cultură pentru Tineret din Potlogi de a marca în acest fel două mari sărbători ale creştinilor, care au loc în fiecare an pe 15 şi 16 august „Adormirea Maicii Domnului” şi  Ziua Sfinţilor Martiri Brâncoveni”.
Palatul primeşte straie de sărbătoare pentru aducerea aminte că anul acesta pe 12 iulie, s-au împlinit 300 de ani de la înhumarea osemintelor domnitorului Constantin Brâncoveanu în Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Bucureşti, după ce acestea au fost aduse de la locul martirajului său, de soţia sa, Doamna Maria.
„Expoziţia „Mir şi Borangic – Omagiul Brâncovenilor” de la Palatul de la Potlogi îmbină într-o armonie deplină pictura Cameliei Ionescu Popa în care ea explorează etosul stilistic şi cromatic al costumului popular românesc cu câteva icoane realizate de ea”, se arată într-un comunicat al Curţii Domneşti din Târgovişte.
Pictoriţa dedică un înteg ciclu de lucrări piesei centrale a costumului românesc, ia. Imaginea Brâncovenilor care au sfârşit în ziua de 15 August a anului 1714, este o temă asupra căreia ea şi soţul său Ioan Popa au revenit de multe ori de-a lungul timpului.
Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduieşte expoziţia „Mir şi Borangic- Omagiu Brâncovenilor”
În expoziţia din Palatul de la Potlogi veţi regăsi într-un loc istoric recent readus la viaţă, un concept pictural înmiresmat care îmbină tradiţia şi credinţa. Mirul este aroma Raiului. Este chintesenţa plantelor care provin de acolo, şi care nu au plecat de acolo niciodată. Pentru că ne mântuim şi prin gust, şi prin miros, mai ales, prin aroma Paradisului Pierdut.
În acest context, cu sprijinul dnei. Alexandra Brutaru, Preşedinta Asociaţiei PACT, care gazda expoziţiei pe parcursul zilelor de 15 şi 16 august, Editura DAR Development Publishing va pune la dispozitia vizitatorilor spre a fi consultată lucrarea „Constantin Brâncoveanu – Portret domnesc şi retrospectiva unei epoci” realizata de dr. Claudiu Turcitu pe baza documentelor aflate în Arhivele Naţionale ale României. O lucrare care ne va apropia şi mai mult de epoca ctitorului palatului şi bisericii de la Potlogi.
Asociaţia Patrimoniu Artă şi Cultură pentru Tineret mulţumeşte celor doi artişti şi partenerilor Primăria Comunei Pologi, Asciaţiei DAR Development si Editurii DAR Development Publishing, tuturor celor implicaţi în crearea acestei expoziţii-eveniment în acestă perioadă dificilă.
Imagini live şi fotografii vor fi încărcate pe paginile asociaţiei şi ale partenerilor:
Contact: Alexandra Brutaru alexandrabrutaru@gmail.com

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult