În urma lansării proiectului de modificare a legii pensiei au fost primite opinii, observații, înjurături, aprecieri pozitive pe toate canalele de comunicare. Mai toate puneau ca de obicei problema banilor pentru pensii si făcând o scurtă trecere în revistă vom preciza, în plus fata de argumentația prezentată până acum, și următoarele:
De Cezar Osiceanu…
1. Încasarea sumelor pentru pensie se face astăzi cand moneda naționala este, spun unii, inca, Leul!
2. Leul nostru neaoș românesc – dar cu nume de origine …olandez, este in mod evident raportat la niște valori financiare acceptate in Romania, in principal moneda UE, euro.
Majoritatea absoluta a prețurilor, serviciilor, salariilor, etc se Raportează la euro prin conversia Leului, mai putin, ați ghicit, pensia încasată. Multinaționalele își plătesc de mulți ani salariații calculând direct in euro drepturile cuvenite si transformându-le la cursul zilei in Lei. Importurile si exporturile se plătesc in euro firmele in cauza transformând la fel euro in lei si invers. Energia, etc toate sunt la fel calculate in euro doar pensiile NU!

Cezar Osiceanu
3. Fentarea statului la plata CAS-ului , taxelor si impozitelor este un sport național in Romania si repercursiunile la pensie sunt evidente având pensii incredibil de mici din care nu se poate supraviețui astăzi de la o săptămâna la alta. Măsura luată de PSD-ul lui Dragnea de a considera infracțiune neplata de către angajator a CAS-ului si de trecere la angajat a acestei obligații a fost excelenta doar ca orice minune durează puțin! Asa ca din infracțiune s-a transformat in aghiazma pentru evazioniștii si o imensa gaura in pensiile romanilor.
Pentru ca banii neplătiți de către angajatori drept jumătate din cota din CAS angajatului nu s-au regăsit in calculul pensiilor acestora, firmele au dispărut de mult, proprietarii firmelor la fel, ANAF a dormit in papuci si uite asa romanii au luat o noua tzeapa!
4. Va trebui sa intram si noi in zona euro cât de curând cu toate piedicile puse in calea României, ocazie cu care tanti Floarea, vânzătoarea de pătrunjel si leuștean proaspăt din piata va trebui sa își convertească singura banii ceruți si încasați
Revenind un pic la ce se întâmpla cu banii de pensie constatam ca:
– acești bani sunt încasați in lei din totalul realizat de fiecare dar fara a se putea vedea in vreun fel sumele totale vărsate de către cetățean si raportate la euro la fiecare plata
– statul se folosește de banii încasați fara sa dea socoteala de ei si convertindu-i in euro la cursul lui – cel stabilit de BNR, in fapt cel ma mic din piata!
– statul cand trebuie sa plătească pensia va da banii neraportati la cursul euro al zilei respective in care se face plata
– banii de pensie încasați si folosiți de stat conform legii, sunt purtători de dobânda doar pentru stat nu si pentru cetățeanul plătitor care nu primeste nimic pe toată durata perioadei de cotizare
– statul a ales, si nu prin vreo negociere, ca doar BNR sa stabilească dobanda pentru banii încasați de la cetateni si sumele respective precum si cursul de schimb valutar. Asa ca va cumpara scump si vinde ieftin el de la el, din banii cotizanților la pensii
– cand se face calculul punctajului anual obținut, acest punctaj nu se Raportează la nicio valoare monetară valabilă in momentul plății de către contribuabil a CAS-ului ci la un indicator economic si acela fluctuant in funcție de mersul economiei deci cetățeanul este furat din nou!
– cum spuneam pensia este impozitata de stat deși nu i s-a dat cetateanului dobânda niciodată pentru sumele încasate
– doar putini dintre angajatori acorda salariaților lor o compensare cu rata inflației statul refuzând a își îndeplini aceasta obligație de foarte multe ori.
Mai mult, a inventat o metoda de a nu plăti acești bani datorați prin neacordarea lor si fortarea cetateanului la acțiuni in justiție pentru recuperarea pierderii, Șmecheria este evidenta!
In plus statul va încasa taxe de timbru, va obține derogări legale, va inventa prorogarea si termene de prescriptie etc toate in scopul descurajării cetateanului plătitor executat de stat imediat după intrarea salariului in cont.
– statul neimpunand criterii de performanța nici conducătorilor sistemului de pensii si nici sistemului in sine dorește ca de pe urma cetateanului plătitor sa rămână cu cât mai mult si sa nu poată fi controlat in nici un fel. Astfel a conceput un mecanism birocratic stufos, cu toată lăudăroșenia sa legată de informatizare, mecanism prin care se dorește ascunderea problemelor semnalate in proiectul de lege propus.
Povestea banului o știm cu toții cum a apărut in metal, apoi in hârtie si acum virtual doar ca pensia este un drept actual, pe baza unei contribuții achitate permanent in moneda actuala si acordată in viitor, si pe care statul are grija sa ti-o încaseze si retroactiv insa!
Daca la început banul era garantat in aur, apoi in produse, etc azi banii virtuali își fac loc zilnic in viața noastră zilnică si daca nu sancționăm public acest mecanism tip Bismark prin updatarea lui la condițiile si evoluțiile actuale s-ar putea ca sa dispară pensia ca si concept si sa primesti pentru banii vărsați intr-o viața întreaga un cont virtual de plata care nu va putea fi acesat decât condiționat si cu care la tanti Floarea nu poți plati nici măcar o legătura de mărar!
Deci: Române, gândește pentru pensia ta!