17th octombrie 2021
Home » Perseide 2021. Pasionații de astronomie au putut observa zeci de meteori pe oră

Perseide 2021. Pasionații de astronomie au putut observa zeci de meteori pe oră

de reporterpenet

Noaptea trecută a avut loc cea mai intensă perioadă a evenimentul astronimic „Perseide” sau ploaia de stele, așa cum se numește în popor.

Pasionații de astronomie au putut observa meteori dimineață, în zonele ferite de poluare luminoasă.

În condiții de observare adecvate, în zone cu cer lipsit de poluare luminoasă, în afara localităților, se pot vedea la maximum circa 60-70 de meteori Perseide pe oră, spun specialiștii.

Meteorii se observă cu ochiul liber. Centrul câmpului de vedere trebuie să fie la minimum 40 de grade distanță de radiant. Meteorii curentului Perseide au viteza mare de deplasare pe cer, întrând în atmosfera terestră cu viteza de 59 km/s. Cei mai strălucitori dintre aceștia lasă urme luminoase vizibile pe cer câteva secunde cu ochiul liber.

Meteorii se pot fotografia cu obiective de câmp larg, 17-40 mm, cu expunere de până la 30 de secunde de pe trepied, cu diafragma deschisă la maximum și ISO ridicat, atât cât permite luminozitatea cerului.

Activitatea se estimează a fi una bună (20-30 meteori pe oră) și în noaptea următoare.

Ce sunt Perseidele

Curentul de meteori al Perseidelor este cel mai cunoscut, de populaţia întregului Pământ, dintre toţi curenţii majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puţin 2000 de ani), cât şi pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiţii ideale de observare pentru cei din emisfera nordică. Este unul dintre cei mai dinamici curenţi meteori, datorită trecerii, în 1992, a cometei-părinte, Swift-Tuttle, la periheliu – punctul cel mai apropiat de Soare – ocazie cu care s-a produs o intensificare a activităţii. Frecvenţa meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 şi 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult