25th septembrie 2021
Home » „Pixelii spion” sau cât de uşor pot obţine companiile mari date personale fără cunoştinţa utilizatorilor

„Pixelii spion” sau cât de uşor pot obţine companiile mari date personale fără cunoştinţa utilizatorilor

de reporterpenet

Tehnologii de urmărire a utilizatorilor cunoscute ca „pixeli spion” sunt utilizate zilnic de marile companii, pentru a învăţa mai multe despre persoanele cărora le trimit diferite email-uri.

Serviciul de email britanic Hey a realizat o analiză a traficului său, la cererea celor de la BBC. Mai exact, Hey a aruncat o privire la mail-urile pe care le primesc clienţii săi de la diverse companii şi câte dintre acestea au în componenţa lor un „pixel spion”, care a devenit în ultimii ani una dintre cele mai utilizate tactici de marketing, în ciuda moralităţii ei, care este pusă sub semnul întrebării.

Cercetarea celor de la Hey a dezvăluit că două treimi din mail-urile trimise către conturile personale ale utilizatorilor serviciului conţineau un „pixel spion” (chiar şi atunci când nu erau luate în considerare mesajele marcate drept spam). Interesant este şi că reprezentanţii Hey au notat că, deşi o mulţime de branduri cunoscute folosesc această tactică, giganţii din tech nu se numără printre ele.

„Pixelii spioni” sunt de fapt un fişier de tip .GIF sau .PNG care poate să aibă o dimensiune minimă de 1×1 pixeli, inserat în header-ul (partea superioară), footer-ul (partea inferioară) sau corpul unui mail. Aceştia sunt de foarte multe ori imposibil de detectat cu ochiul liber, fiind în multe cazuri deghizaţi cu aceeaşi culoare ca alte elemente ale mail-ului.

Pentru activarea unui astfel de „pixel spion”, utilizatorul nu trebuie decât să deschidă mail-ul în care se află acesta. Ulterior, compania care a integrat fişierul respectiv în mail va putea primi date precum:

  • dacă mesajul a fost deschis, respectiv la ce oră;
  • de câte ori a fost citit mesajul;
  • pe ce dispozitive a fost văzut;
  • locaţia utilizatorului (cu o oarecare aproximare), extrasă cu ajutorul adresei IP. În unele cazuri, este posibil ca un „pixel spion” să arate chiar pe ce stradă se află cel care a primit un mail.

Citește articolul integral în Adevărul

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult