25th septembrie 2021
Home » Preferințele comerciale stimulează exporturile țărilor în curs de dezvoltare către Uniunea Europeană

Preferințele comerciale stimulează exporturile țărilor în curs de dezvoltare către Uniunea Europeană

de reporterpenet

Imagini pentru Preferințele comerciale stimulează exporturile țărilor în curs de dezvoltare către Uniunea Europeană
Exporturile către Uniunea Europeană ale țărilor în curs de dezvoltare care utilizează preferințele tarifare speciale din cadrul sistemului generalizat de preferințe al UE (SGP) au atins o nouă valoare record de 69 de miliarde EUR în 2018.

Potrivit raportului bienal al Comisiei Europene privind SGP publicat astăzi, exporturile către UE ale celor 71 de țări beneficiare ale SGP au crescut la aproape 184 de miliarde EUR, dintre care aproximativ 69 de miliarde EUR au corespuns preferințelor speciale acordate în cadrul SGP.

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a declarat: „Comerțul reprezintă unul dintre instrumentele esențiale de care dispune UE pentru a aborda, a sprijini și a îmbunătăți drepturile omului, drepturile lucrătorilor și buna guvernanță, care constituie pilonii dezvoltării durabile, în întreaga lume. Prin intermediul sistemului generalizat de preferințe al UE, sprijinim creșterea economică și progresul durabil din țările în curs de dezvoltare, inclusiv în ceea ce privește acțiunile climatice. Tarifele noastre comerciale preferențiale contribuie la ieșirea din sărăcie a mii de persoane, la reducerea inegalităților și la impulsionarea creșterii economice.”

Comisarul pentru comerț, Phil Hogan, a declarat: „Grație preferințelor noastre comerciale, UE importă de două ori mai mult din țările cel mai puțin dezvoltate decât importă restul lumii. Acest instrument caracteristic al politicii comerciale a UE generează milioane de locuri de muncă în țările cele mai sărace ale lumii și stimulează țările să pună în aplicare convențiile internaționale privind drepturile omului, drepturile lucrătorilor, buna guvernanță și mediul.”

Sistemul generalizat de preferințe elimină taxele la import pentru exporturile țărilor în curs de dezvoltare către UE. Prin crearea de oportunități suplimentare de export, acesta ajută țările să combată sărăcia și să creeze locuri de muncă, respectând totodată principiile dezvoltării durabile. De exemplu, raportul de astăzi arată că, datorită SGP, țări precum Sri Lanka, Mongolia și Bolivia sunt mai eficace în combaterea muncii copiilor.

Agenda comercială a UE contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite în întreaga lume. Preferințele oferă țărilor beneficiare un stimulent pentru a lua măsuri suplimentare în vederea punerii în aplicare efective a convențiilor internaționale privind drepturile omului, drepturile lucrătorilor, mediul și buna guvernanță.

În multe dintre cele 71 de țări beneficiare ale SGP persistă provocări, inclusiv în ceea ce privește restricțiile impuse societății civile și libertății mass-mediei, accesul la justiție, drepturile minorităților, pedeapsa capitală și libertatea de asociere. Progresele insuficiente, inclusiv în unele dintre cele mai importante țări beneficiare, au dus la intensificarea monitorizării UE și la consolidarea angajamentului său, în special în ceea ce privește drepturile omului și drepturile lucrătorilor. În cazul Cambodgiei, aceasta a dus la inițierea de către UE a procedurii de retragere temporară a preferințelor din cauza încălcării grave și sistematice a principiilor convențiilor fundamentale ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Internaționale a Muncii.

Raportul analizează măsura în care țările SGP valorifică oportunitățile oferite de acest sistem, examinând totodată o serie de aspecte generale, cum ar fi libertatea de acțiune a societății civile, progresele înregistrate în ceea ce privește combaterea muncii copiilor și preocupări legate de mediu și de buna guvernanță. Raportul exemplifică modul în care UE colaborează cu toate părțile interesate, cum ar fi societatea civilă, organizațiile internaționale – în special organismele de monitorizare ale Organizației Națiunilor Unite și ale Organizației Internaționale a Muncii – și cu autoritățile din țările beneficiare, cu scopul de a spori eficacitatea SGP și de a asigura progresul simultan al schimburilor comerciale și al valorilor.

Sectorul industrial al UE reprezintă un partener important în procesul de concretizare a dezvoltării durabile, prin investițiile și producția realizate în țările SGP și prin faptul că se aprovizionează din aceste țări, precum și prin asigurarea respectării standardelor internaționale în domeniul muncii și al mediului.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult