13th mai 2021
Home » Prim-procurorul Iulian Preda, bănuit de colaborare cu Securitatea. Expert: „Notele nu au fost scrise şi semnate literal de Preda Iulian”

Prim-procurorul Iulian Preda, bănuit de colaborare cu Securitatea. Expert: „Notele nu au fost scrise şi semnate literal de Preda Iulian”

de reporterpenet

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, Iulian Preda, este bănuit că ar fi fost colaborator al Securităţii. Numele său apare în ultimul raport al CNSAS dat publicităţii. Potrivit instituţiei, Preda “informa despre activitatea ostilă a unor elemente care intenţionează să aducă în orice mod atingerea securităţii statului sau să creeze pagube importante economiei naţionale”.

Numele actualului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, la acea vreme procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecatoria Târgovişte, apare în raportul pe anul 2012.

Potrivit raportului de activitate al CNSAS, la pagina 69 în lista acţiunilor în constatare iniţiate de către consiliu, apare numele lui Preda Iulian, calitatea invocată în acţiunea în constatare find cea de colaborator al securităţii.

Totodată, tabelul face şi mentiunea că dosarul este încă pe rol. Dosarul se judecă la Curtea de Apel din Bucureşti, acolo unde Preda are calitatea de pârât în dosarul 5902/2/2012, ce are ca obiect constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securităţii (OUG nr.24/2008). Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat iniţial în 14.10.2013 şi a admis acţiunea intentată de CNSAS, constatând practic că Iulian Preda a fost colaborator al Securităţii. Procurorul a cerut recurs, iar termenul de judecată este 12 februarie 2015.

La dosar, CNSAS a adus mai multe înscrisuri ale lui Iulian Preda din perioada 1980-1990 dar şi angajamentul acestuia de la fila 2 din dosarul personal al pârâtului R 214708, vol.1.
Practic, instanţa trebuie să decidă dacă toate aceste înscrisuri, inclusiv angajamentul, aparţin lui Iulian Preda în calitate de colaborator al securităţii.

Ce are de spus Iulian Preda

Prim-procurorul Iulian Preda a declarat pentru “Adevărul” că notele informative pe care CNSAS se bazează, ar fi fost scrise şi semnate de altcineva. În apărarea sa vine cu o expertiză grafoscopică întocmită de expert criminalist Nicola Gheorghe.

“Nu sunt îndeplinite cele două condiţii prevăzute de art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 293/2008, necesare pentru constatarea calităţii de colaborator al Securităţii şi anume informaţiile furnizate Securităţii să se refere la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist şi informaţiile să vizeze îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În legătură cu prima condiţie, nu s-a făcut dovada că notele informative aflate la filele 2-7 în mapa anexă R 214708, vol. 2 şi angajamentul aflat la fila 2 în dosarul personal R 214708, vol. 1 ar fi fost scrise şi semnate literal de către subsemnatul. Astfel, printr-o expertiză grafoscopică întocmită de expert criminalist Nicola Gheorghe, autorizat în expertiza grafică şi tehnică a documentelor, s-a făcut dovada că angajamentul şi notele nu au fost scrise şi semnate literal de subsemnatul. Prin această expertiză se concluzionează cu certitudine că notele informative aflate la filele 2-7 în mapa anexă R 214708, vol.2 şi angajamentul aflat la fila 2 în dosarul personal R 214708, vol. 1 „nu au fost scrise şi semnate literal de Preda Iulian. Se argumentează că examenul comparativ al trăsăturilor morfologice ale scrisului în litigiu şi ale celui de comparaţie evidenţiază divergenţe mari care, coroborate cu diferenţele de ordin general pe care le-a prezentat, plasează cele două grupuri grafice în tablouri cu autori scripturali diferiţi”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa.

De asemenea, Preda mai spun că în documentele prezentate de CNSAS nu se referă la poliţia politică

“În angajamentul nedatat şi nesemnat indescifrabil (pentru a fi comparat cu specimen de semnătură), se menţionează la alineatul 2 că <În activitatea de colaborare voi informa despre activitatea ostilă a unor elemente care intenţionează să aducă în orice mod atingerea securităţii statului sau să creeze pagube importante economiei naţionale>, nefiind vorba de poliţie politică, fiind exclusă îndeplinirea condiţiei ca informaţiile furnizate securităţii să se refere la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist – art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008, aprobată cu modificări prin legea nr. 293/2008. În legătură cu cea de-a doua condiţie, din conţinutul informaţiilor rezultă că acestea nu au vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată (prevăzut de art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice), libertatea de exprimare şi libertatea opiniilor sau alte drepturi, persoanele despre care se face vorbire în aceste informaţii putând să-şi exprime în continuare opiniile. Aceste informaţii au fost prea generale astfel încât să vizeze îngrădirea unor drepturi”, arată procurorul.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a premiat pe procurorul Iulian Preda, în 2010, pentru merite deosebite în activitatea profesională, rezultate din instrumentarea unui număr mare de cauze, un număr ridicat de rechizitorii, cauze complexe sau cu impact în comunitate.  Alături de Preda, la vremea respectivă, au mai fost premiaţi procurorii Radu Cosmin, Mihai Tudose Stănescu Dorel, Drăgan Mioara Raluca şi Mihai Cătălina Maria.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult