30th iunie 2022
Home » Primul caz de Borelioză (boala Lyme) în județul Dâmbovița, de la mușcătura de căpușă. Atenționările medicilor

Primul caz de Borelioză (boala Lyme) în județul Dâmbovița, de la mușcătura de căpușă. Atenționările medicilor

de reporterpenet

Medicii din Dâmbovița au primit confirmarea primului caz de infecție cauzată de mușcătura de căpușă. DSP Dâmbovița anunță că primul caz de Borelioză (boala Lyme), afecțiune bacteriană transmisă de căpușe, a apărut la o persoană din mediul rural.

„Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici. Boala netratată corespunzător, în lipsa unor timpi rapizi de reacţie sau din cauza lipsei simptomelor caracteristice, poate cauza complicaţii medicale persoanei afectate”, precizează DSP Dâmbovița.

Având în vedere că începe sezonul cald, iar activităţile noastre în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, DSP Dâmboviţa recomandă populaţiei purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje și inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor.

Se recomandă tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor și controlul animalelor-gazdă.

Căpuşele trebuie îndepărtate de pe suprafaţa corpului imediat ce sunt descoperite, astfel se reduce riscul apariţiei unor reacţii inflamatorii tegumentare ca şi cel de transmitere al unor boli infecţioase.

De asemenea, se recomandă prezentarea de urgenţă la medicul specialist.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult