25th septembrie 2021
Home » Progrese la nivel mondial privind dezvoltarea urbană durabilă

Progrese la nivel mondial privind dezvoltarea urbană durabilă

de reporterpenet
Progrese la nivel mondial privind dezvoltarea urbană durabilă

Progrese la nivel mondial privind dezvoltarea urbană durabilă

La Forumul Urban Mondial(link is external) din Malaezia, Comisia Europeană a analizat realizările în cadrul celor trei angajamente.

Cele trei angajamente menționate contribuie la implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă(link is external) și a Acordului de la Paris și fac parte din Noua agendă urbană(link is external), prezentată, de asemenea, cu 15 luni în urmă. Fiecare dintre aceste angajamente are o sferă de aplicare, realizări și rezultate preconizate specifice.

Prezentă la Forumul Urban Mondial din Malaysia, Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, a declarat: „Ca și în cazul combaterii schimbărilor climatice, UE este pregătită să arate calea spre dezvoltarea în întreaga lume a unor orașe curate, sigure și prospere. Europa și partenerii săi obțin rapid rezultate în cadrul acestor trei angajamente concrete, contribuind la modelarea marilor orașe ale viitorului.”

Până în prezent, s-au realizat progrese semnificative în privința celor trei angajamente: prezentate în cadrul conferinței Habitat III a Organizației Națiunilor Unite în octombrie 2016, în sensul valorificării potențialului urbanizării rapide. Orașe de pe continente diferite cooperează unul cu celălalt, au fost parcurse etape importante în sensul stabilirii unei definiții unice a orașelor mari la nivel mondial, iar UE indică lumii calea spre dezvoltarea urbană durabilă, prin implementarea Agendei Urbane a UE(link is external).

Iată ce s-a realizat de la sfârșitul anului 2016 și până în prezent:

Angajament pentru realizarea Noii agende urbane prin intermediul Agendei urbane a UE
În cadrul Agendei Urbane a UE(link is external) au fost deja elaborate 3 din cele 12 planuri de acțiune, și anume cele privind sărăcia urbană, integrarea migranților și calitatea aerului. Planurile de acțiune includ recomandări de politică, bune practici și proiecte care să fie reproduse în întreaga UE și în lume. Se preconizează că toate planurile de acțiune vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2018.

Dincolo de planurile de acțiune, însăși metodologia Agendei Urbane a UE poate inspira reforme în privința modului în care sunt guvernate orașele mari în întreaga lume, deoarece pune pe același plan marile orașe, întreprinderile, ONG-urile și reprezentanții statelor membre ale UE și ai instituțiilor UE, pentru o abordare integrată și echilibrată a dezvoltării urbane durabile.

Angajament pentru elaborarea unei definiții armonizate la nivel mondial a orașelor mari
Pentru facilitarea monitorizării, a analizei comparative și, în cele din urmă, a elaborării de politici, este important ca în întreaga lume să se utilizeze aceeași definiție a marilor orașe. În parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO(link is external)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••), cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE(link is external)) și cu Banca Mondială(link is external), UE lucrează la o astfel de definiție, care va fi prezentată la ONU în martie 2019.

Până în prezent, Comisia a colectat estimări privind nivelul de urbanizare al fiecărei țări din lume și a oferit acces nerestricționat la aceste date pentru a facilita comparația cu definițiile naționale. Cu ocazia Forumului Urban Mondial, Comisia publică, prin intermediul propriului Centru Comun de CercetareCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, baza de date a marilor centre urbane din întreaga lume, care conține date privind toate cele 10 000 de centre urbane răspândite pe glob și este cea mai mare și mai cuprinzătoare bază de date referitoare la marile orașe publicată vreodată.

În prezent, se efectuează un sondaj în 20 de țări, pentru a se obține feedback privind definiția aplicabilă la nivel mondial. În 12 țări există proiecte-pilot în desfășurare pentru compararea definiției aplicabile la nivel mondial cu cele naționale și pentru evaluarea diferențelor. În 2018, Comisia și partenerii săi vor elabora un instrument online gratuit care să ajute țările să testeze această definiție pe teritoriile lor.

Angajament pentru sporirea cooperării dintre marile orașe în domeniul dezvoltării urbane durabile[1]
Programul de cooperare urbană internațională (IUCCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••) al UE a fost lansat în 2016 pentru a sprijini acest angajament și pentru a dezvolta cooperarea dintre marile orașe din jurul lumii.

În prezent, în cadrul programului există 35 de perechi de mari orașe, fiind astfel implicate 70 de mari orașe, 35 din UE și 35 din afara UE. Printre acestea se numără Frankfurt (Germania) și Yokohama (Japonia), Bologna (Italia) și Austin (SUA) și, de asemenea, Almada (Portugalia) și Belo Horizonte (Brazilia). Toate parteneriatele elaborează planuri de acțiune locală bazate pe priorități urbane comune, precum accesul la apă, transport sau sănătate, împărtășind cunoștințe și bune practici pentru îndeplinirea obiectivelor lor comune.

În cadrul Forumului Urban Mondial a fost lansat un nou apel pentru crearea a cel puțin 25 de noi perechi, orașele putându-și prezenta candidaturile online(link is external) până la 9 martie.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult