17th octombrie 2021
Home » Proiect unic în România, după 1989. Construirea unui oraș de la zero, în Stațiunea Padina-Peștera

Proiect unic în România, după 1989. Construirea unui oraș de la zero, în Stațiunea Padina-Peștera

de reporterpenet

Proiectul Peștera-Padina a intrat în faza dezbaterii tehnice a Master Planului – Strategie de dezvoltare spațială. Etapa este extrem de importantă pentru că sunt analizate toate aspectele care vor duce la realizarea cu succes a stațiunii de interes național din Bucegi.

Documentația tehnică a fost transmisă în format electronic tuturor ministerelor, instituțiilor, companiilor și serviciilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce privește infrastructura edilitară, infrastructura practicării sporturilor montane și alte investiții specifice unui astfel de proiect.

Astfel, până pe 24 decembrie, sunt așteptate puncte de vedere oficiale, dar și propuneri constructive, astfel încât proiectul Peștera-Padina, prima stațiune care se proiecteză în ultimii 30 de ani în România, să se poată derula fără sincope.

Construirea unui oraș-stațiune de la zero

Autoritățile județene vorbesc despre construirea unui oraș în adevăratul sens al cuvântului.

VIDEO Haideți la munte! Peisaje de vis pe Platoul Padina din Munții Bucegi

„Construirea unui oraș-stațiune de la ZERO nu este muncă ușoară. Despre acest lucru este vorba în cazul proiectului Peștera-Padina. Amploarea investiției nu permite pași greșiți și, de aceea, am considerat necesară o dezbatere tehnică pentru a identifica eventualele probleme care ar putea apărea pe parcursul desfășurării proiectului. Astfel, un set de documente a fost pus la dispoziția tuturor instituțiilor care pot emite puncte de vedere în ceea ce privește construirea primei stațiuni turistice în România ultimilor 30 de ani”, a precizat președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Stațiunea Peștera-Padina este amplasată integral într-un parc natural, fiind singura de acest fel din țară până în momentul de față.

Camparea în zona „tradițională” Padina – Peștera este interzisă

„La sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor, voi convoca și o dezbatere publică în care instituțiile abilitate, proprietarii de terenuri din zona montană Peștera-Padina, dar și viitorii investitori vor putea veni cu propuneri în sprijinul realizării acestui proiect unic în România de după 1989”, a mai spus Ștefan.

Un set de documente a fost trimis spre analiză Academiei Române, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcției Generale de Turism, Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva – Administrației Parcului Natural Bucegi, Consiliului Științific al Parcului Natural Bucegi, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Dâmboviţa, Agenției pentru Protecția Mediului Dâmboviţa, Administrației Naționale „Apele Române”, Inspectoratului de Poliție al Județului Dâmbovița, furnizorilor de servicii și utilități, dar și Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuție și Consulting.

„Este de menționat că necomunicarea unui răspuns referitor la documentația supusă analizei va fi interpretată – tehnic și juridic – ca un punct de vedere favorabil, exprimat în mod tacit. Odată finalizată această etapă, la sfârșitul lunii ianuarie 2021, urmează și o dezbatere publică pe aceeași temă. Patrimoniul natural și antropic al județului Dâmbovița prezintă un potențial turistic extraordinar, turismul montan prefigurându-se a fi unul dintre principalele produse de promovare și dezvoltare a județului”, mai arată CJ Dâmbovița.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 107/15.03.2018 privind aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes național sau local, zona Peștera-Padina din comuna Moroeni, județul Dâmbovița, a fost atestată ca stațiune turistică de interes național.

Proiectul strategic de cea mai mare importanță și amploare privind dezvoltarea turismului în județul Dâmbovița este reprezentat de valorificarea zonei Peștera-Padina din Parcul Natural Bucegi.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult