11th decembrie 2024
Home » Raportul Atlantic Council. Cât a pierdut Rusia de la sancţiunile occidentale de după anexarea Crimeii

Raportul Atlantic Council. Cât a pierdut Rusia de la sancţiunile occidentale de după anexarea Crimeii

de reporterpenet

Rusia lui Putin nu se află în cea mai bună situaţie economică. De 7 ani, de când au început sancţiunile economice, o stagnare economică deplină caracterizează economia rusă.

Totuşi există nenumărate controverse legate de impactul sancţiunilor americane şi europene asupra Rusiei, unii punând situaţia economică precară actuală mai degrabă pe scăderea preţurilor la petrol.

Atlantic Council a făcut o evaluare complexă a situaţiei, dată publicităţii luni, 3 mai, în care evaluează atât dimensiunea economică, cât şi pe cea politică şi impactul secundar, iar rezultatele arată că Rusia a pierdut mult mai mult decât arătau calculele iniţiale din cauza sancţiunilor occidentale, respectiv 2,5-3% din PIB pe an în ultimii 7 ani, respectiv o medie de 50 miliarde de dolari pe an venituri.

Rusia lui Putin în plină pandemie

Discursul lui Vladimir Putin despre Starea Naţiunii despre care am mai vorbit a ocolit cu atenţie principalele teme de interes pentru societatea rusă, precum şi principalele probleme ale Rusiei sub Putin. Astfel, discursul care nu s-a ferit să ameninţe pe toată lumea şi să anunţe celebrele “linii roşii” pe care Rusia şi le defineşte unilateral, nu a discutat despre principalele crize cu care se confruntă Rusia: pandemia de Covid – 19, criza economică determinată de măsurile de recluziune, criza protestelor interne generate de fenomenul Navalnîi şi presiunea determinată de ameninţarea cu războiul împotriva Ucrainei şi masarea trupelor ruse în Estul Ucrainei, Crimeea, Marea Neagră şi Marea Azov. Dintre toate, situaţia economică a cetăţeanului rus mediu este tema cea mai stringentă şi critică pentru regim, pentru că antrenează protestele oferind o mare masă de nemulţumiţi şi crează disconfort major autocraţiei kleptocratice unipersonale a lui Putin care nu mai are ca instrument decât recurgerea la represiune.
Continuarea, în Adevărul

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult