22nd martie 2023
Home » Sâmbătă are loc „Paștele Cailor”. Sărbătoarea bulgarilor este unică în România

Sâmbătă are loc „Paștele Cailor”. Sărbătoarea bulgarilor este unică în România

de reporterpenet
Sâmbătă are loc "Paștele Cailor". Sărbătoarea bulgarilor este unică în România

Sâmbătă are loc „Paștele Cailor”. Sărbătoarea bulgarilor este unică în România

Asociația Zaedno a bulgarilor din Târgoviște au anunțat că sâmbătă, 24 februarie, are loc o nouă ediție a sărbătorii Paștele Cailor. Evenimentul este unic în România și simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.

Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.

Bulgarii din Târgovişte sau sârbii, aşa cum li se mai zice, își pregătesc animalele favorite, caii, mai ceva ca pentru o delifare pe podium. Caii vor defila prin fața celor prezenți și se vor întrece în cadrul unui concurs de frumusețe și îndemânare.

”Străbunii noştri, în fiecare an agricol, au considerat un nou început şi pentru asta şi-au sfinţit seminţele pe care le sădeau, la fel au făcut şi cu uneltele. Iar cea mai importantă unealtă de care se foloseau era calul şi atunci îl duceau de Ziua lui Toader la biserică să-l sfinţească pentru prosperitate şi să fie sănătos tot anul. În acea zi gospodina pregătea o mică figurină, numită koncetă, căluţ, pe care o sfinţeau şi gospodarul o împărţea cu calul său, jumătate o mânca el, jumătate calul, ca semn de preţuire pentru animal, social îl aducea la acelaşi nivel cu el. Tradiţia s-a perpetuat, mai puţin am putut-o păstra în perioada comunismului, ea se făcea la nivel de familie, iar acum noi, Asociaţia Zaedno, o facem la nivel de comunitate”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno, Vasile Ghergu.

“Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor Konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele sale.

”Eu consider că nu există comunitate în municipiul Târgovişte care să îşi fi păstrat atât de bine şi de nealterat tradiţiile ca cea a bulgarilor din Cartierul Matei Voievod şi asta este un lucru extraordinar. Mă bucur că şi administraţia publică locală poate să fie alături de această comunitate de oameni harnici, comunitate care face cinste municipiului Târgovişte”, a declarat, la conferinţa de presă de joi, primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Pentru grădinarii care iubesc munca, zăpada mare din iarnă este certitudinea recoltelor bune de la vară. Dar zăpada mare este ea însăşi o persuasiune pentru odihnă şi huzur: carne la cazan mai e, vin în beci mai e, chef de vorbă, aşişderea, slavă Domnului! Zăpada mare a prelungit perioada sărbătorilor. Şi bulgarul, ca şi românul, când e vorba de sărbătoare, este întotdeauna bucuros de oaspeţi!

Program Tudorița

10:30 Primirea invitatilor
11:30 Deplasarea cu carutele la Biserica Sf. Nifon
12:00 Slujba religioasa urmata de sfintirea cailor si a gradinarilor
13:30 Parada cailor si intrecceri hipice
14:30 Spectacol folcloric romanesc si al minoritatilor nationale (bulgara, greaca, armana)
16:30 Socializare la Sediul Asociatiei ZAEDNO
16:30 Spectacol de teatru pentru copii „Nazdravaniile lui Pacala” (in sala Matei-Voievod)
19:00 Premiera teatru „Nunta lui Figaro” in regia lui M.C. Ranin (sala Teatrului Tony Bulandra)

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult