29th noiembrie 2021
Home » Se complică lucrurile după anunțul că un gigant în domeniul oțelului vrea să cumpere COS Târgoviște

Se complică lucrurile după anunțul că un gigant în domeniul oțelului vrea să cumpere COS Târgoviște

de reporterpenet

Un mare investitor în domeniul producerii de oțel a oferit 38,3 milioane euro pentru a prelua activele COS Târgovişte, însă creditorii stau la cotitură. Potrivit Sindicatului Valahia, Electrica Târgoviște a cerut falimentul combinatului în contul creanței și preluarea a două stații electrice de la COST de care depinde aprovizionarea cu energie electrică a firmelor de pe Platforma Industrială.

Potrivit Sindicatului Valahia, Electrica Târgovişte a cerut falimentul combinatului în contul creanţei şi preluarea a două staţii electrice de la COST de care depinde aprovizionarea cu energie electrică  a firmelor de pe Platforma Industrială.
AFV ACCIEIERIE BELTRAME Sp.A, investitor italian, a oferit 38.300.000 euro pentru activele productive ale COS Târgovişte şi şi-a adus specialiştii lor care să facă o evaluare vizavi de activele funcţionale de la COS Târgovişte, cele pe care trebuia ar fi trebuit să le preia statul român, aşa cum au anunţat în trecut guvernanţii.
Chiar şi-aşa, creditorii pot îngreuna mult vânzarea combinatului. „Creditorii ceilalţi pot face opoziţie şi te poţi duce fără niciun fel de problemă până în primăvară doar cu contestaţii la planul de reorganizare, pentru că întotdeauna se mai găseşte unul sau altul care este nemulţumit… şi probabil şi statul. Recent, la Tribunal, s-a cerut falimentul de către firma de distribuţie a energiei electrice”, a precizat preşedintele Sindicatului „Valahia” Târgovişte, Nicolae Dragodănescu.
În contul creanţei, Electrica Târgovişte vrea două staţii electrice, având drept de preemţiune, prin lege, să preia staţiile, înaintea oricărui alt creditor.
Cel mai mare creditor la COS este Comitetul Creditorilor, offshore-ul cu acţionar necunoscut din Insulele Virgine Britanice, Alphard Financial Corp, cu o creanţă de 254 de milioane de lei. Al doilea cel mai mare creditor al COS Târgovişte este ANAF cu o creanţă de peste 200 de milioane de lei.
Printre creditori mai sunt combinatul siderurgic Donalam Călăraşi, deţinut de grupul italian Beltrame,compania germană Techcom GmbH, specializată în modernizarea tehnologică a facilităţilor din industria metalurgică, activă în spaţiul ex-sovietic sau Liberty Steel din grupul GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, proprietarul fostului Sidex Galaţi.

COS Târgovişte a intrat în faliment după 8 ani de insolvenţă

Planul de reorganizare modificat şi completat, votat de creditori, dar respins de instanţă prevedea „începerea de urgenţă a procedurii de vânzare prin licitaţie publică a activului funcţional COS Târgovişte prin transfer de active (activitate)”. Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 de milioane lei. Această sumă de 200 de milioane de lei echivalează cu 40 de milioane de euro sau 48 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă mult mai puţin decât suma încasată în 2002 de stat în urma privatizării.
DEER a cerut „deschiderea procedurii falimentului faţă de COS Târgovişte SA ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată privind creanţa curentă în sumă de 3.255.350,39 lei”.
COS Târgovişte, aflat de aproape opt ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acţiuni.
Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov. Cel mai mare creditor al combinatului, care a şi propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deţine creanţe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgovişte.
Aproape toţi salariaţii COS Târgovişte au fost concediaţi, ca urmare a opririi producţiei, fiind păstraţi doar cei necesari continuării procedurii de insolvenţă, ţinerii în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservării echipamentelor.
În prezent, Tribunalul Dâmboviţa judecă contestaţia la procedura de faliment, următorul termen fiind stabilit pentru data de 16 noiembrie 2021. La masa credală s-au înscris peste 420 de creditori.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult