Amestec savuros de carne şi condimente, cârnaţii sunt consideraţi primul fel de mezeluri din istoria omenirii. Cel mai probabil, au apărut acum peste 5.000 de ani, în Sumeria (Irakul de azi), dar au devenit populari şi în alte zone ale lumii.
Una dintre cele mai vechi menţionări ale cârnaţilor este în Odiseea lui Homer, într-un pasaj în care personajul Ulise este comparat cu un „cârnat îndesat“. Romanii le spuneau „salsus“, adică săraţi/presăraţi cu sare (pentru conservare). Despre germani se ştie că sunt cu-adevărat iubitori ai acestui fel de mâncare, aşa că au zeci de variante de cârnaţi, cu diverse umpluturi şi condimente.
Cârnaţii au devenit rapid şi unul dintre preparatele preferate ale românilor nu numai pentru că sunt foarte gustoşi, ci şi pentru că puteau fi păstraţi o perioadă îndelungată, mai ales în urmă cu mai bine de un secol, când nu existau frigidere şi congelatoare.
Citește tot articolul în Adevărul
Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK