13th mai 2021
Home » Sistemul RO-ALERT a fost adoptat de Parlament. Corneliu Ștefan: este o necesitate

Sistemul RO-ALERT a fost adoptat de Parlament. Corneliu Ștefan: este o necesitate

de reporterpenet
Sistemul RO-ALERT a fost adoptat de Parlament. Corneliu Ștefan: este o necesitate

Sistemul RO-ALERT a fost adoptat de Parlament. Corneliu Ștefan: este o necesitate

Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieți omenești ca urmare a fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase, stabilește o Ordonanță de Urgență adoptată astăzi de guvern.

Prin Sistemul ”RO-ALERT” vor fi transmise populației mesaje de avertizare în timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicațiilor și tehnlogiei informațiilor. Sisteme similare și-au dovedit eficiența în SUA, Olanda, Lituania, Franța, Germania și Belgia.

Imagini pentru Sistemul RO-ALERT

Deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a precizat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că acest mecanism este o necesitate. Sisteme similare şi-au demonstrat utilitatea şi eficienţa în SUA, precum şi în unele state membre, cum ar fi Olanda, Lituania, Franţa, Germania şi Belgia.

„Acest sistem de avertizare este bazat pe tehnologii moderne din domeniul comunicațiilor și va transmite mesaje de avertizare adaptate evenimentelor. Acestea vor fi afișate pe ecranele telefoanelor celor aflați în arealul amenințat, fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului. Sistemul „RO-ALERT” va fi implementat cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi va fi operat de către structurile operaţionale 24/24 ale IGSU şi structurile subordonate acestuia”, a declarat deputatul Corneliu Ștefan.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

-Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
-Transmiterea rapidă a mesajelor către toți utilizatorii aflați în arealul amenințat chiar în condiții de congestie a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă;
-Afișarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenție a utilizatorului;
-Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
-Receptarea mesajelor de avertizare și de către terminalele aflate în roaming;
-Acuratețea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informațiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus în aplicare de către Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către structurile operaționale cu funcționare 24/24 ale IGSU și structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune de un terminal cu aceleași funcționalități.

Secretarul de stat șef al departamentului pentru Situații de urgență al MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activităților care privesc finanțarea, derularea procedurii de achiziție, livrarea și punerea în funcțiune a Sistemului ”RO-ALERT”.

Achiziția echipamentelor hardware, aplicațiilor software și serviciilor de instalare și punere în funcțiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului ”RO-ALERT” va fi realizată de IGSU în regim de urgență, conform prevederilor art.104 alin 1 lit c din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă.

Realizarea achiziției în regim de urgență are scopul să preîntâmpine pierderea de vieți omenești și producerea de pagube materiale în cazul în care ar avea loc fenomene meteo periculoase.

Pentru realizarea achiziției, Guvernul a alocat prin Ordonanța de urgență adoptată astăzi 30,4 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în bugetul MAI, pentru IGSU. Diferența dintre această sumă și valoarea contractului de achiziție publică încheiat în urma procedurii de atribuire se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului până la sfârșitul anului.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult