12th august 2022
Home » Sute de mii de elevi susțin simularea la Limba română

Sute de mii de elevi susțin simularea la Limba română

de reporterpenet

simulare_bac_timis_6_00338300_35085600_25850100_74157800

Peste 450.000 de elevii ai claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a încep, astăzi, simulările la Limba Română, urmând ca marţi să susţină proba la Limba maternă.

Elevii sunt aştetaţi să intre în săli până cel târziu la 8.30, iar simularea începe la ora 9.00, când se deschid plicurile sigilate care conţin subiectul multiplicat.

La fel ca în cazul examenelor naţionale, elevii nu au voie aibă în sala de examen asupra lor telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc de calcul sau comunicare, dar şi notiţe, ciorne, manuale, rezumate, care pot fi utilizare pentru rezolvarea subiectelor.
Elevii clasei a VIII-a vor avea la dispoziţie două ore pentru redactarea lucrării scrise, începând din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat, în timp ce liceenii vor avea la dispoziţie trei ore pentru rezolvarea subiectelor de la simularea examenului de Bacalaureat.
La clasa XI-a, o nouă structură de subiecte
Cea mai mare provocare la simulările de anul acesta o au de înfruntat elevii de clasa a XI-a, care susţin simularea probei scrise la Limba şi Literatura Română a examenului de Bacalaureat după o nouă structură a subiectelor, urmând ca, din 2018, examenul naţional să fie susţinut după noul model. Noile subiecte sunt axate pe partea de interpretare a textului, elevii având de rezolvat mai puţine întrebări tehnice, în sensul că dispar întrebările legate de ortografie, iar numărul minim de cuvinte în care trebuie să se încadreze eseul scade şi el, de la 600 la 400.
Concret, Subiectul de tip I, comun tuturor filierelor, profilurilor şi specializărilor, are ca suport un text nonliterar, la prima vedere şi este alcătuit din doi itemi:  o întrebare alcătuită din cinci sarcini de lucru a câte patru puncte fiecare, care urmăreşte înţelegerea textului, şi o cerinţă de tip eseu, având şase repere.
Subiectul de tip II (comun şi el tuturor profilelor) are ca suport un text literar la prima vedere, care vizează interpretarea şi/sau comentarea unui text integral sau a unui fragment de text. Aici, elevului îi este solicitată prezentarea semnificaţiilor unui text, în 50 de cuvinte, evidenţiind două trăsături ale unui curent literar.
Subiectul de tip III,  diferenţiat în funcţie de filieră, profiluri şi specializări, constă în elaborarea unui eseu structurat şi vizează aspecte de analiză tematică, structurală, stilistică a operelor literare studiate ce aparţin autorilor canonici, curentelor culturale/literare, perioadelor, speciilor literare şi/sau a tipurilor de texte menţionate în programa de Bacalaureat.
Elevii claselor a XII-a vor avea subiecte diferenţiate, conform cu vechea metodologie de examinare, în funcţie de filieră.
Potrivit metodologiei, rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat  2016-2017 vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării de măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare.
Calendarul simulărilor
 13 martieLimba şi literatura română – proba scrisă (clasa a VIII-a şi Bacalaureat)
14 martieLimba şi literatura maternă – probă scrisă (clasa a VIII-a şi Bacalaureat)
16 martieMatematică – probă scrisă (clasa a VIII-a) şi proba obligatorie a profilului pentru Bacalaureat
17 martieProba la alegere a profilului şi specializării pentru Bacalaureat (numai pentru elevii clasei a XII-a)
31 martieAfişarea rezultatelor

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult