Cântărețul Gheboasă s-a numărat printre artiștii care au concertat pe scena de la cunoscutul festival Untold, din Cluj, iar prestația sa nu a rămas fără reacții. Mulți l-au contestat pe rețelele sociale pentru versurile folosite.
Tânărul artist este îndrăgit în special de adolescenți, iar internauții au criticat organizatoriii pentru că au acceptat ca tinerii să ia parte la un concert în care s-au folosit cuvinte triviale.
Sociologul Gelu Duminică a avut o reacție în urma prestației trapperului de la Untold, arătând că versurile vulgare au însoțit muzica românească de zeci de ani, fără a lua calcul muzica străină.
„Văd lumea oripilată de versurile muzicilor cântate pe scena UNTOLD de câțiva artiști extrem de populari în rândul tinerilor și adolescenților (gen Gheboasa). Se propune stropirea cu aghieazmă mare, se leșină de grija viitorului și se induce ideea că cei ce sunt acolo în public reprezintă un pericol pentru națiune.
Cu siguranță, versurile sunt extrem de vulgare și pline de mizerie. Eu nu consum muzica asta și nici nu cred că o voi consuma vreodată. Din păcate însă nu pot să nu văd că nu e nimic nou sub soare cu muzica de genul ăsta și că ea a existat, sub varii forme, mai dintotdeauna.
Folclorul românesc de secolul XIX (cam de atunci avem primele surse) avea și melodii cu versuri extrem de vulgare care erau super populare în acele vremuri. Melodii de genul asta au existat și în perioada interbelică, ba chiar și în comunism (atunci erau mai cu „perdea”).
La nivel internațional, muzicile cu versuri dure, macabre și pline de înjurături sunt și mai prezente de prin anii 80, iar „muzicile de cartier” care ajung și în România anilor 90 nu sunt despre panseluțe și zbor de fluturi. Că noi am crezut că e vorba despre, e ceva ce ține de accesul nostru la educație de calitate….
Din punctul meu de vedere, ceea ce fac acum artiștii români care au astfel de muzici și mesaje nu e decât o adaptare la „piață”. Fiți siguri că dacă muzica lor nu ar avea un public consistent, s-ar reprofila.
Așa că nu cred că e nevoie de stropire cu aghiazmă mare și nici nu cred că viitorul nu ne este în pericol din cauza muzicilor celor ca Gheboasa.
Ceea ce ei reprezintă e doar un tip de subcultură muzicală (atenție „subcultură” nu însemnă ceva inferior) care există peste tot și a existat mai dintotdeauna. Și căt există public care o consumă, nu prea avem ce face”, a scris sociologul Gelu Duminică pe contul său de Facebook.
În completarea celor spuse, Duminică a postat un videoclip al trupei Taxi, text de Irina Margareta Nistor.
„Survivor România“: Gheboasă a cedat emoțional în junglă și cerut acasă
Trapperul, originar din Târgoviște, nu s-a putut adapta în Republica Dominicană, la ultima ediție de „Surviror România” și și-a rugat colegii să-l nominalizeze pentru a pleca acasă.
„Rog toți oamenii care se uită să nu mă voteze. Nu mai pot să stau pe insulă, nu mai pot să stau nemâncat, nu mai pot să stau fără soția mea. Vreau să-i fac soției un cadou. Vreau să-i dăruiesc un copil. Tot ce-mi doresc e să ajung acasă“, a spus Gheboasă plângând, după ce a fost nominalizat. Concurentul care va fi eliminat este cel care va aduna cele mai puține voturi de la public și va fi anunțat în ediția de miercuri seară.
Gheboasă nu a avut o copilărie deloc ușoară. S-a născut în Târgoviște și a crescut în cartierul Șerpărie, într-un anturaj toxic: sărăcie, droguri și agresiune. A fost dat în plasament la o vârstă fragedă, iar până la șase ani, Gabriel a locuit la o familie adoptivă, întrucât mama sa nu l-a vrut la naștere, iar tatăl său era în închisoare.
Gheboasă trăiește acum în București. El s-a făcut remarcat datorită unei melodii lansate la jumătatea anului 2022, piesă al cărei videoclip a adunat până în prezent pe YouTube 12 milioane de vizualizări.
Artistul a fost intervievat și de Cătălin Măruță, în podcastul său.