12th august 2022
Home » Terapia care ar putea salva 50 de pacienți COVID la fiecare 4 ore

Terapia care ar putea salva 50 de pacienți COVID la fiecare 4 ore

de reporterpenet

Laurențiu Belușică, medic militar și managerul Spitalului Găești, sare la gâtul secretarului de stat Raed Arafat, care, în opinia sa nu ia suficiente măsuri pentru tratarea pacienților Covid cu ajutorul camerelor hiperbare.

La Iași, potrivit medicului Belușică, se află în gestiunea DSU, patru camere hiperbare, care tratează, se pare, cu mare succes pacienții infectați cu Sars-cov-2. Belușică este unul dintre specialiștii romani care știu sa folosească aceasta tehnologie.

Utilizarea barocamerelor pentru tratarea pacienţilor cu Covid este încă dezbătută în lumea medicală românească şi, dincolo de discuţiile pur ştiinţifice, intervin şi cele administrative – utilizarea barocamerelor deţinute de stat, decontarea de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a tratamentelor care deja sunt aplicate în clinici private.

Medicul Raed Arafat a explicat pentru News.ro de ce nu se pot folosi pentru pacienţii cu Covid cele patru barocamere mobile cumpărate de statul român prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, după incendiul de la Colectiv.

„În primul rând, folosirea barocamerei la pacienţii cu COVID a fost discutată în mai multe zone, inclusiv cu colegi din afară, în faza acută cel puţin nu ştiu să fie folosită undeva. Am avut o discuţie inclusiv cu colegi din Italia, care ştiţi prin ce au trecut şi au foarte multe barocamere, era o videoconferinţă cu expertul din Italia şi care a zis că nu îl folosesc în situaţii de pacienţi acuţi. Medicul de la Găeşti ştiu că a insistat să i se trimită, dar pentru pacienţii critici, gândiţi-vă că intrarea în camera hiperbară cu echipamente de ventilaţie, cu echipament de ventilaţie pe oxigen la o cantitate mare, toate astea sunt riscuri. Camerele noastre funcţionează pe principiul creării prin aer comprimat, nu prin oxigen, oxigenul se dă doar pe mască, în secunda în care dai oxigen în cantităţi foarte mari, 10, 15, 20 de litri pe minut, atmosfera din camera hiperbară devine periculoasă”, explică medicul Raed Arafat, potrivit news.ro

Managerul de la Găești a cerut o astfel de cameră pentru tratarea pacienților COVID, dar a fost refuzat. El spun că Raed Arafat, „ne-a vandut castraveți uitând că și noi cultivăm”.

„În încercarea sinistră și stupidă de a induce opinia publică în eroare, din motive pe care nu le pot înțelege, afirmațiile făcute de domnul ministru necesită următoarele precizări. Dr. Raed Arafat camerele folosesc doar aer sub presiune și nu oxigen și în anumite situaţii, atmosfera din barocameră poate deveni periculoasă pentru pacient. Domunule ministru și atmosfera din saloanele de ATI Balș și Piatra Neamț a devenit periculoasă și nu v-a păsat, și montarea unor artificii a devenit periculoasă și nu v-a păsat. Doresc să menționez faptul că cele 4 camere hiperbare mobile cumpărate din bani publici de către DSU în urmă cu 4 ani și care au fost văzute numai la defilarea de 1 decembrie”, explică dr. Laurențiu Belușică.

Respectivele camere hiperbare dețin un sistem performant de detectare a concentrației de oxigen, iar la atingerea procentului de 22% concentrație în oxigen pornesc automat sistemele de spălare a aerului și, astfel, valoarea se menține sub 21% concentrație.

Camerele hiperbare sunt echipate cu targă, ventilator, infuzomat și clopot de oxigenare copii și bolnavi comatoși, mai spune medicul, care precizează că respectivele camere cu presiune înaltaă sunt de două feluri: barocamere care folosesc numai aer comprimat și camere hiperbare care folosesc aer comprimat și oxigen sub prersiune.

„Cele mai multe camere hiperbare sunt în Germania, studii medicale în ceea ce privește tratamentul pacienților infectați cu Covid 19 sunt deja multe publicate că dovadă că terapia hiperbara este utilizată cu success în tratarea și recuperarea acestor pacienți vezi site EUBS…Ar fi bine să citiți și recomandările și indicațiile Comitetului european pentru medicină hiperbară (ECHM) care a emis câteva orientări și recomandări pentru centrele hiperbarice și activitățile de scufundări. Mediul hiperbar creează provocări și riscuri unice, care trebuie luate în considerare și evaluate, pe lângă recomandările generale emise de autoritățile locale, naționale și internaționale de îngrijire a sănătății”, mai spune managerul de la Găești.

Deocamdată nu se cunoaște costul unei asemenea camere hiperbare și nici dacă au fost folosite vreodată.

Medicul din Găești este curios să afle de ce nu au fost folosite la fetiță de 12 care a murit intoxicată cu monoxid de carbon la Buzău, de ce timp de 4 ani nu a fost folosit sistemul românesc de învățământ pentru a școlii personalul medical și cât costă întreținerea periodică anuală – și dacă a fost făcută – a celor patru camere hiperbare mobile.

În finalul postării managerul Spitalului găeşti îi cere din nou lui Raed Arafat sa dea camere hiperbare spitalului, amintindu-i că vine valul 3 al pandemiei.

Surse din cadrul CNAS au explicat pentru News.ro că terapia hiperbară nu se regăseşte în pachetul de servicii medicale de bază în acest moment şi că o comisie specială ar trebui să propună introducerea acestei terapii în pachet pentru ca aceasta să poată fi decontată de stat.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

1 comentariu

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult