13th aprilie 2021
Home » Turiștii și-au pierdut bunele obiceiuri: „Înainte treceau pe la Salvamont și anunțau traseul pe care vor să îl parcurgă”

Turiștii și-au pierdut bunele obiceiuri: „Înainte treceau pe la Salvamont și anunțau traseul pe care vor să îl parcurgă”

de reporterpenet

Pentru că tot mai multe persoane au de suferit după ce urcă pe munte, salvamontiștii trag un semnal de alarmă.„Trebuie să învățăm să respectăm muntele”, spun salvatorii.

Ștefan Deaconescu, salvamontist din tată-n fiu, spune că nu e nicio problemă să ne reîntoarcem pe munte, dar trebuie să fim cu mult mai atenți în toate etapele excursiei noastre.

„Toți iubitorii muntelui care doresc să ajungă în zona montană Peștera-Padina, trebuie să fie echipați specific perioadei de iarnă. Înainte, turiștii treceau pe la Salvamont și anunțau traseul pe care vor să îl parcurgă. Acum se duc de capul lor și ajungem să îi recuperăm degerați sau loviți”, spune Ștefan.

Turiştii le dau tot mai des „extemporal” salvamontiştilor. Sfaturi utile pentru cei ce se aventurează pe munte

În Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina a nins mult săptămâna trecută, transformând întreaga zonă într-un peisaj parcă desprins dintr-o poveste. Deplasările către Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina trebuie să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător sezonului rece.

„Trebuie să fim atenți, prudenți, responsanbili și să respectăm regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de COVID-19. Iubitorii muntelui care doresc în următoarele zile să ajungă în zona montană Peștera-Padina trebuie să fie echipați specific perioadei de iarnă”, spune Ștefan Deaconescu.

În privința deplasărilor în zona montană Peștera-Padina, salvatorii ne recomandă, în primul rând, să evităm aglomerațiile și să respectăm toate regulile de siguranță specifice pentru activitățile montane la care trebuie să adăugăm toate precauțiile legate de COVID-19.

„Pe turiști îi rugăm să respecte cu strictețe semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare. Să nu blocheze căile de acces pentru a putea oferi posibilitatea societății LDP Dâmbovița dar și echipelor de intervenție să acționeze dacă situația o impune”, spune salvamontistul.

O soluție la îndemână în situații de criză este activarea pe telefon a aplicației Salvamont-Vodafone. Din rucsac nu trebuie să lipsească un acumulator de rezervă și tot echipamentul necesar pentru o excursie în siguranță.

„La toate acestea trebuie să fim atenți la animalele sălbatice, pentru că în această primă perioadă nu sunt obișnuite cu prezența noastră pe munte și nu știm cum pot reacționa”, adaugă Deaconescu.

Telefoane utile:
– Salvamont Salvaspeo Dambovita 0726686685
– Dispeceraul National Salvamont 0725826668 ( 0salvamont) pentru informaţii si recomandări privind zona montană – 112 pentru cazurile ce implică acțiunea comună a mai multor servicii de urgenţă.
– Nu uitați, Echipa Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița, prietenul Dumneavoastră de pe cărările munților!

Padina-Peștera atrage ca un magnet

Până prin 2015, când în zona Padina-Peştera nu existau drumuri asfaltate, ajungeau aproximativ 200.000 de vizitatori anual. Acum, când există Transbucegi, una dintre cele mai spectaculoase şosele din ţară, numărul turiştilor s-a dublat. De pildă, în minivacanţa de Revelion, piscurile Bucegilor dâmboviţeni au fost străbătute de 20.000 de maşini, potrivit Poliţiei, făcând o concurenţă serioasă Văii Prahovei, veşnic blocată.

Zona Padina-Peştera, din judeţul Dâmboviţa, a fost declarată staţiune de interes naţional în martie 2018 şi este amplasată integral într-un parc natural, fiind unica de acest fel din ţară. A rămas singura zonă turistică încă neatinstă de oamenii cu putere financiară, deşi promite enorm din toate punctele de vedere, iar turiştii se înmulţesc de la an la an.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult