30th iunie 2022
Home » Un proiect despre tehnologia litică în Paleoliticul mijlociu și superior din regiunea carpatică a României, câștigat de Curtea Domnească din Târgoviște

Un proiect despre tehnologia litică în Paleoliticul mijlociu și superior din regiunea carpatică a României, câștigat de Curtea Domnească din Târgoviște

de reporterpenet

Un proiect inițiat de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște se numără printre câștigătoarele competiției organizate de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Curtea Domnească a câştigat recent un proiect finanţat UEFISCDI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației şi Cercetării, în cadrul competiției Proiecte de cercetare pentru stimularea tinerelor echipe independente (TE), Programul 1 – Dezvoltarea sistemului național de CD, subprogramul I1. Proiectul a obținut 97,6 puncte, clasându-se astfel pe locul 4 într-o competiție strânsă.

Proiectul are o valoare de 93.750 euro și poartă denumirea: „Tehnologia litică în Paleoliticul mijlociu și superior din regiunea carpatică a României: adaptarea comportamentului tehnic la mediul montan”.

Specialiștii propun o abordare nouă a ansamblurilor litice din Paleolitic, descoperite în situri din regiunea carpatică a României, prin înțelegerea răspunsului adaptiv al comunităților umane în raport cu paleomediul.

„Studiul care face obiectul proiectului implică un demers tehno-funcțional diferit de analizele tipologice tradiționale și va include, în afară de identificarea secvențelor operaționale în realizarea ansamblurilor litice, analize ale urmelor de utilizare, folosind diferite tipuri de microscopie. Rezultatele analizei materialelor litice vor fi corelate cu cercetări asupra paleomediului, surselor de materii prime litice, exploatarea resurselor animale etc”, au preccizat autoritățile.

Studierea adaptării unor populații diferite la mediul montan, cu locuiri desfășurate pe un palier cronologic mare (între 60.000 și 15.000 ani BP) poate oferi informații importante despre evoluția comportamentului tehnic în Paleoliticul mijlociu și superior din această zonă, spun specialiștii de la Curtea Domnească.

Durata proiectului este de 24 luni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult