22nd martie 2023
Home » Un salvamontist din Dâmbovița va încerca să cucerească Himalaya, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români

Un salvamontist din Dâmbovița va încerca să cucerească Himalaya, singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români

de reporterpenet

Marius Gane, sportiv de performanță și alpinist de altitudine a început, în urmă cu trei zile, o nouă expediție de anvergură. De această dată, ținta lui este Himalaya, Kanchenjunga, singurul vârf de peste 8.000 de metri neatins de români.

Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălţime din lume, după Everest şi K2, cu o altitudine de 8.586 metri
Palmaresul lui Marius Gane este „Everest” – 8848m, în 2003 (prima expediţie românească efectuată la 50 de ani după prima ascensiune), „Gasherbrum II” -8033m, în 2008 şi „Nanga Parbat” -8126m, în 2013.
Marius Gane va face echipă cu Horia Colibăşanu şi slovacul Peter Hámor, o formulă de top pentru care singura limită e cerul.
„Vremea şi astrele fie cu voi. Îţi ţinem pumnii, Marius. Ascensiune ca la carte (aia pe care o s-o scrii, poate, cândva, că vorba ceea, ai cu ce”, i-au transmis colegii salvamontişti.
Marius Gane este născut în Piteşti. Este sportiv de performanţă, căţărător şi alpinist himalayan de altitudine, inginer, manager, ambasador al României în alpinism.
Marius Gane pe vârful Ama Dablam, 2016. FOTO: Wikipedia
Are la activ mai multe premiere româneşti. A participat la celebrele circuite alpinistice „Seven Summits” – cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent, „Volcanic Seven Summits” – cei mai înalţi vulcani de pe fiecare continent, precum şi unele vârfuri de peste 8.000 m, cunoscuţi ca opt-miarii Terrei situaţi în masivele muntoase Himalaya.
Marius Gane are o experienţă de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediţie integral românească pe Everest, în 2003. A realizat premiere româneşti pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 metri, Alaska) pe ruta West Rib şi ascensiunea Nanga Parbat (8126 metri) pe faţa Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 metri diferenţă de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Judeţean Salvamont Dâmboviţa.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult