17th octombrie 2021
Home » Un tânăr cu probleme psihice creează probleme în comunitate. Este internat o perioadă, dar iese pe semnătura lui. Cum poate fi rezolvat cazul

Un tânăr cu probleme psihice creează probleme în comunitate. Este internat o perioadă, dar iese pe semnătura lui. Cum poate fi rezolvat cazul

de reporterpenet

Un tânăr de 27 de ani a băgat în sperieți o întreagă comunitate. Mai mulți săteni din Ulmi, o comună de lângă Târgoviște, se plâng că se trezesc în case, cu acesta. Alte persoane spun că au fost amenințate și chiar agresate de el și că, în ultimul timp, amenință că o să omoare mai multe animale și un copil.

Tânărul a fost luat de mai multe ori de Poliție și dus la Spitalul de Psihiatrie, dar nu a stat acolo mai mult de trei săptămâni și a revenit acasă, pentru că legislația îi permite acest lucru.

A FOST UN ELEV BUN ȘI A TERMINAT ȘI FACULTATEA

Sătenii din Ulmi sunt de-a dreptul speriați de ce s-ar putea întâmpla și cer ca tânărul, care creează probleme în localitate, să fie internat.

„Mă amenință că mă omoară și pe mine și pe copil. Dă să intre în curte, dar am legat-o cu lanțul. A intrat o dată, intră în casă și țipă. L-a zgornit soțul meu afară și de atunci mă amenință. Din câte știu e bolnav. Mi-e frică pentru copil, că a și zis că vrea să omoare copii. A zis că a omorât pisici și vrea să omoare și copii”, spune mama unui copil în vârstă de 5 ani.

Tânărul nu a avut întotdeauna probleme. A fost un elev bun și a terminat și o facultate. Ba chiar colegii săi apelau des la el pentru a-i ajuta la teme.

„Tot timpul găsește un motiv să intre și i-am spus mereu să nu mai o mai facă, pentru că nu are voie. În urmă cu doi ani eram la poartă cu sora mea și venea spre mine să mă strângă de gât. Noroc că era tata în curte și m-a scăpat. Se laudă că omoară pisici, câini, tot timpul amenință că o să omoare un copil. Are probleme psihice. Înainte nu era așa, dar de un an de zile a devenit mai agresiv”, spune o altă femeie.

PETIȚII CĂTRE PRIMĂRIE

Primăria primește plângeri constant de la cetățeni și de fiecare dată Poliția l-a luat și l-a internat la secția de Psihiatrie.
„Noi nu avem competențe nici să punem diagnostic, nici nu avem fișa lui de la medicul de familie completă. Problema se poate rezolva doar de către medicul specialist de la Spitalul de Psihiatrie. Reprezintă un pericol pentru comunitate. Am atâtea sesiări scrise de la cetățeni scrise și verbale, aproape în fiecare zi”, spune primarul comunei Ulmi, Bogdan Tița.
Chiar daca a fost luat de poliție și dus la spitalul de Psihiatrie, de mai multe ori, nu a stat acolo mai mult de trei săptămâni și a revenit acasă. Mama sa este, de asemenea, bolnavă psihic, iar tatăl său, un fost polițist, pare să nu coopereze cu autoritățile.

„A fost un copil normal, dar, din cauza climatului familial, foarte nesănătos, pentru că mămica lui are probleme grave, netratate, și el este la fel. Mama are probleme psihice pe care nu le-a recunoscut niciodată, n-a fost pacienta mea niciodată, doar băiețelul”, ne-a spus Spineanu Eugenia, medic de familie.

Tânărul suferă de o boală psihică gravă, însă legislația nu permite să fie internat fără acordul lui într-un centru de specialitate. De fiecare dată când creează probleme este luat și dus la secția de Psihiatrie, însă, după ce i se administrează medicamentația, are dreptul să semneze pe proprie răspundere întoarcerea în comunitate.

„Are multiple internări, cel puțin în ultimul an. Este cunoscut cu afecțiune gravă psihică, schizofrenie paranoidă. De fiecare dată a fost adus de autorități, de poliție și ambulanță. De fiecare dată a fost internat conform procedurii. La noi a stat o perioadă de 15-21 de zile cu simptomatologie ameliorată, ulterior putând pleca în comunitate. Din păcate, pacientul nu urmează tratamentul și atunci este readus la psihiatrie”, spune șeful secției Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, dr. medic Laurențiu Dinescu.

CE ESTE DE FĂCUT

„El e internat acum voluntar, a semnat. Acum urmează un tratament injectabil, dar pentru o recuperare mai bună, va trebui trimis în secția de Cronici. Nu îi dăm drumul, ca sa fim siguri. Facem tot posibilul să semneze și pentru a fi mutat la cronici. Trebuie să vorbim și cu tatăl lui, el trebuie să îl pună în interdicție, aceasta e procedura. Dacă nu are familie, primăria demarează procedura de punere în interdicție. Am pacienți care s-au integrat în comunitate, dar cei care refuză nu se pot integra. Minim cinci ani are nevoe de acest tratament, dar marea lui problemă e lipsa suportului familiei”, adaugă medicul specialist.

DOSAR PENAL DESCHIS DE POLIȚIE

Între timp polițiștii au deschis un dosar penal pe numele tânărului.

„Polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și violare de domiciliu, fiind efectuate cercetări sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște”, a precizat Ana Maria Liță, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmbovița.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult