15th iunie 2024
Home » Văcuțele din Gura Foii au devenit compatibile, până la urmă, cu fotovoltaicele. Investiție de 50 mil. euro

Văcuțele din Gura Foii au devenit compatibile, până la urmă, cu fotovoltaicele. Investiție de 50 mil. euro

de reporterpenet

La finele anului trecut, Primăria Gura Foii avea o promisie de milioane de euro pe masă pentru a face un parc fotovoltaic, însă mai mulți săteni, proprietari de vaci, s-au opus pe motiv că animalele nu vor mai avea unde să pască.

Acum, se pare că văcuțele care pasc pe islazul comunal din Gura Foii, din Dâmbovița, au devenit compatibile, până la urmă, cu fotovoltaicele.

Vorbim de un proiect de 50 de milioane euro care era la un pas să fie blocat de dragul câtorva văcuțe. Mai mulți săteni din comuna dâmbovițeană Gura Foii s-au arătat deranjați de faptul că edilul din localitate are de gând să concezioneze 50 de hectare din izlazul comunal, care se întinde pe o suprafață totală de 170 de hectare, pentru realizarea unui parc fotovoltaic.

Sătenii par să fi ajuns la gânduri mai bune, iar investiția se va realiza, anunță primarul localității. Administrația locală va încasa 80.000 de euro anual, pe următorii 25 de ani, plus 500.000 de euro – taxa de autorizare.

„Am semnat cel mai mare contract de concesiune din istoria comunei noastre. Vom reuși, astfel, să deblocăm proiectele suspendate din lipsă de fonduri. O realizare enormă pentru următorii cel putin 25 ani care va atrage cu siguranță și alți investitori. Mă bucur enorm că am reușit, în cele din urmă, să aprobăm această colaborare din care avem numai de câștigat. Pentru noi e mană cerească. Ceva unic”, a spus primarul comunei Gura Foii, Radu NIcolae Georgescu.

Anul acesta va fi anul investițiilor majore în Gura Foii, anunță edilul, care a precizat că administrația locală are în derulare proiecte de apă și canal, asfaltări începute în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița în proporție de 50-50%, dar și locuri de joacă. De asemenea, din banii generați de această investiție ar urma să fie cumpărate un buldoexcavator și un microbuz școlar.

Investiția va fi derulată de un grup de investitori coalizați în cadrul unei firme cu sediul în Buzău, printre ei fiind și un „fiu al satului”.

În cadrul parcului fotovoltaic vor lucra permanent zece persoane, iar problemele tehnice vor fi rezolvate de doi electricieni.

Parcul fotovoltaic va produce un megawat /oră / hectar.

Dacă ţi-a plăcut articolul, te așteptăm să intri în comunitatea REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult