17th octombrie 2021
Home » Veteranii din Armata Română se descurcă pe cont propriu. Își fac muzeu de arme, uniforme și tehnică militară

Veteranii din Armata Română se descurcă pe cont propriu. Își fac muzeu de arme, uniforme și tehnică militară

de reporterpenet

În lipsa fondurilor pe care Guvernul României ar fi trebuit să le acorde prin PNRR, pentru construcția centrului de tratare de la Mănăstirea Dealu, militarii veterani își fac propriul muzeu.

Militarii grupaţi în Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir (AMVVD) au pus mână de la mână şi au început construcţia viitorului muze în care vor putea fi admirate obiecte inedite.
Muzeul va fi amplasat în curtea centrului AMVVD, de la Mănăstirea Dealu, iar construcţia a început deja.
„Lucrările pentru acest proiect au debutat marţi, 15 iunie, când militari ai Batalionului 96 Geniu s-au ocupat de construirea primului foişor, din curtea centrului. La Muzeul Veteranilor vor fi expuse arme, uniforme, tehnică militară, fotografii surprinse de veterani pe perioada exercitării misiunilor în teatrele de operaţii. Pe parcurs ce lucrările vor avansa în acest proiect, vă vom prezenta evoluţia şi etapele finalizării acestuia”, a precizat Marius Apostol, preşedintele AMVVD.
Veteranii au reuşit să finalizeze în decembrie, anul trecut,  un proiect de 50 de milioane de euro şi au bătut la multe uşi de miniştri până să ajungă aici. Acum, fără nicio explicaţie, proiectul la care au muncit enorm nu se mai poate realiza. Cel puţin, nu din fonduri europene.

Veteranii din Armata Română îşi fac muzeu. FOTO: Marius Apostol
Singura variantă de a repune pe lista investiţiilor proiectul Centrului pentru Veterani, este la Bruxelles. Veteranii au depus un memoriu, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Ministerul Fondurilor Europene ar fi motivat scoaterea de pe listă a proiectului de 50 de milioane de euro în urma unei cerere de suplimentări pe care Comisia Europeană a făcut-o pe seama acestuia.

Despre Centrul AMVVD de la Mănăstirea Dealu

AMVVD construieşte lângă Mănăstirea Dealu, Târgovişte, acolo unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, un centru de recuperare. Este primul centru din România destinat recuperării fizice şi psihice a militarilor veterani şi a militarilor răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan, cât şi a celorlalti membri ai asociaţiei.
Centrul, format din două clădiri (pavilioane) se aflălângă la Mănăstirea Dealu, din comuna Aninoasa, şi are o suprafaţă de 102.000 mp2. Clădirile Spitalului Mănăstirea Dealu au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar “Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi regele Mihai.
Ideea înfiinţării acestui centru s-a născut dintr-o suferinţă. Pentru că militarii români, care au fost pe fronturile altora şi care s-au întors acasă cu diferite traume (fizice sau psihice) nu aveau unde să se trateze alături de familie, Marius Apostol, unul dintre militarii grav răniţi în Afganistan, a pus bazele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi (AMVVD). Alături de camarazii de arme, el s-a gândit să înfiinţeze în ţară primul centru pentru tratarea veteranilor şi a militarilor răniţi.
Locuinţe modulare militari fără adăpost FOTO: AMVVD
Spitalul va cuprinde zeci de mini apartamente, în care militarii vor fi trataţi alături de familie, spaţii de tratament, cazare, recreere, locuri de joacă pentru copii, alte facilităţi pentru tratament şi odihnă.
Practic, Centrul va dispune de nişte apartamente mai mici. Sunt luaţi în vizor atât văduvele, cât şi copiii orfani ai militarilor.
Până în prezent, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak şi 180 militari au fost răniţi.
AMVVD este formată în anul 2014, iar la ora actuală numără peste 36.000 de membri: militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi, adică militari răniţi, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult