7th martie 2021
Home » VIDEO Chiar dacă nu este terminat, Robotul Umanoid MAX, creat de 6 elevi târgovișteni, a câștigat două concursuri de robotică

VIDEO Chiar dacă nu este terminat, Robotul Umanoid MAX, creat de 6 elevi târgovișteni, a câștigat două concursuri de robotică

de reporterpenet

Robot umanoid MAX

Elevii de la Palatul Copiilor din Târgoviște au pregătit un robot umanoid, capabil să comunica cu omul. Lucrarea va fi prezentată la viitoarele concursuri de gen. Ideea i-a aparținut lui Stefan Mihnea, clasa a IX-a, care este este ș liderul unei echipe de 7 copii care lucrează la această invenție.

Echipa este formată din Ștefan MIhnea (coorodnator), David, Izabela, Ana, Eli și Maria. Cel mai mic membru al echipei este în clasa a V-a. Copiii i-au dat și un nume robotului – MAX.

„Tehnica a evoluat foarte mult în ultima perioadă, iar robotul nostru are ca scop să aducă o mică parte din viitor. Robotul nu va fi doar un asistent pentru o persoană ci și un prieten și un partener. El are un sistem de inteligență artificială și este capabil să vorbească cu oamenii. De asemenea, are un sistem de recunoaștere facială a membrilor echipei. MAX este un asistent personal pe baza Google AI. El este construit și să meargă, sustinut de platforma arduino. Robotul ne-a costat 800 de dolari până acum”, spune Ștefan Mihnea, coordonatorul echipei.

Elevii Palatului Copiilor din Târgoviște s-au apucat de treabă efectiv în urmă cu un an de zile. „Aveam totul anificat cu scheme, cu listele componente și toate cele. În prima fază am văzut pe net un robot și de acolo ne-a venit ideea. Am zis să facem și noi că sigur o să fie o provocare și nu avem nimic de pierdut. Ne-a pus foarte multe probleme realizarea lui până acum, dar ne așteptam la asta. Unele astpecte și acum le mai îmbunătățim”, spune Ștefan Mihnea.

Robotul este gata în proporție de 85%. Mai este de lucrat la design foarte mult, spun elevii, trebuie îmbunătățită partea de mișcare, dar și recunoașterea facială.

„Vrem să upgradăm această funcție de recunoaștere facială pentru a putea să recunoască mai multe persoane în același timp, să le salute în același timp. Aplicapilitatea lui ar fi în viața de zi cu zi. Este folosit mai mult pentru socializare, pentru entertaiment, cu ajutorul inteligenței artificale bazate pe google asistent. Acest robot te va ajuta mereu la întrebările fără răspuns. El este conectat tot timpul la net și știe foarte multe chestii”, explică șeful echipei de roboticieni.

Realiarea lui MAX a costat până acum în jur de 800 de dolari, bani donați de Fundația Civis. Robotul umanoid a participat deja la concursuri, câștigând locul I la „Cupa Chindiei”, concurs național de robotită organizat de Palatul Copiilor și la „Info Educație”.

Robotul humanoid Max are că scop evidențierea evoluției tehnicii. El este capabil să meargă biped, deocamdată cu ajutorul unui cadru cu rotile, să recunoască persoanele care au fost introduse anterior în baza de date și să comunice în limba engleză pe baza google AI, dar și în română.

Mersul biped a fost implementat cu ajutorul platformei Arduino UNO care controlează simultan 13 servo-motoare. Picioarele robotului sunt construite manual la Palatul Copiilor de către elevi, din cornier. Trunchiul robotului a fost modelat tot din cornier și au printat o carcasa care să poată să îl acopere. Capul robotului este realzat în întregime la imprimantă 3D.

Robotul este bazat pe 2 platoforme de dezvoltare, raspberry pi și arduino.

Robot umanoid MAXRobot umanoid MAXRobot umanoid MAXRobot umanoid MAXRobot umanoid MAX
Robot umanoid MAXRobot umanoid MAX
Robot umanoid MAX
Robot umanoid MAX

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult