5th martie 2021
Home » VIDEO Invenție SF. Un student de la UVT a inventat robotul controlat prin gând. Cum funcționează

VIDEO Invenție SF. Un student de la UVT a inventat robotul controlat prin gând. Cum funcționează

de reporterpenet

Casa neuronala UVT

Ștefan Mihai Cărămidă, student la master în cadrul UVT, a inventat robotul controlat prin gând. Cu ajutorul unei căști neuronale poate controla prin gând mișcările unui robot. Este de ajuns să se concentreze pe un anumit punct pentru ca robotul să meargă în acea direcție.

„Dacă ne concentrăm pe dreapta, se duce în dreapta. Dacă ne concentrăm pes stânga, evident că el se duce spre stânga”, spune studentul.

Ștefan spune că a muncit la realizarea acestei invenții mai bine de două luni și că poate avea diverse utilități în viața publică: armată, medicină, industrie etc

„Ideea mi-a venit în timp ce mă gândeam la ce să fac pentru dizertație. Voiam să fac ceva ce nu s-a mai făcut în Facultate. M-am uitat la diferite videoclipuri în care roboții să nu fie controlați cu o mână sau cu ajutorul joystick-ului. M-am documentat cam ce mi-ar trebui și m-am pus pe treabă. Aplicația mea se poate folosi în Armată, să poți controla un roboțel pentru locul în care omul nu poate ajnge și se poate controla doar cu ajutorul minții, în timp ce faci și altceva. De asemenea, se poate aplica în mediciă. O persoană imobilizată în scaun, care nu își poate folosi nici măcar mâinile, poate folosi această cască pentru a se deplasa”, spune studentul.

În România, astfel de sisteme sunt dezvoltate relativ timid, însă în SUA, China sau Grecia, roboții controlați cu puterea gândului secontruiesc de câțiva ani. Tehnologia nu este nouă. A apărut pentru prima dată în 1970.

Tehnlogia aceasta de explorare a sistemului nervos central a apărut încă din secolul al XIXl-lea și poartă numele de electroencefalografie. Mai aproape de zilele noastre tehnologia s-a dezvoltat și miniaturizat într-o cască.

„Este un vehicul care poate fi ghidat prin puterea gândului. Casca are un electrod care concentrează undele cerebrale. Este un fel de encefalograf, un pic mai empiric. Este suficient ca acel electrod să culeagă informații de la creier și prin faptul că tu ești concentrat asupra unui punct care se află asupra vehiculului, vin după aceea algoritmii și elementele de inteligență artificială, care duc la această deplasare a vehicului în față. La nivel mondial e la început de drum acest tip de invenție, iar în țară e o noutate”, explică prof. Ciprian Patic, de la UVT.

Ștefan Mihai Cărămidă este inginer de calitate la Arctic Găești.

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult