La 11 decembrie, în oraşul Iaroslavl din Rusia, s-a deschis Forumul „ProeKTOriA”, dedicat învăţământului profesional. Un asemenea eveniment nu putea fi ratat de televiziunea rusă. La forum a participat şi un robot umanoid „Boris”, despre care postul tv susţinea că este „cel mai avansat din domeniu”.

Într-un interviu acordat pe scenă, robotul a declarat că ştie matematică, dar că ar dori să înveţe să picteze şi să compună muzică şi apoi şi-a demonstrat abilităţile de dans.

Dar, mai mulţi bloggeri vigilenţi au observat indicii suspecte. Unde erau senzorii externi? De ce făcea robotul atât de multe mişcări care nu erau necesare în timp ce dansa? Şi de ce arăta de parcă un om putea intra perfect în el? Boris s-a dovedit a fi de fapt Alioşa  – un actor îmbrăcat într-un costum făcut de o companie numită Show Robots. În cele din urmă, încercările de a găsi orice informaţii despre „Boris” pe Internet au eşuat. Luate împreună, incoerenţele sugerau că aşa-numitul robot este un om costumat. Costumul de 3000 de lire, echipat cu microfoane, crea o iluzie perfectă că în faţa ta era un robot complet real.

O fotografie publicată de o agenţie de ştiri deţinută de un opozant al lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, arăta un actor în costumul de robot. Organizatorii forumului au declarat ulterior că nici nu au încercat să-l prezinte pe „Boris” drept robot real  – acesta fiind mai degraba un fel de mascotă a evenimentului, care urma să facă comentarii cu umor despre inteligenţa artificială şi robotică.

Acum o săptămână, propaganda de la Moscova a prezentat un reportaj despre Euromaidan. Jurnaliştii ruşi au filmat reportajul la Minsk, dar au susţinut că imaginile sunt de la Kiev.

SURSA: ADEVĂRUL