26th octombrie 2021
Home » Ziua Marinei Române. Manifestările organizate la malul mării

Ziua Marinei Române. Manifestările organizate la malul mării

de reporterpenet
Ziua Marinei Române. Manifestările organizate la malul mării

Ziua Marinei Române. Manifestările organizate la malul mării

Ziua Marinei Române se sărbătorește, în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Ziua Marinei Române, ca și Ziua Aviației, sărbătorită anual la 20 iulie, a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, privind instituirea Zilei Aviației Române și a Zilei Marinei Române, publicată în Monitorul Oficial din 1 octombrie 2004.

Potrivit legii, Ziua Marinei Române se sărbătorește anual, pe data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Administrației și Internelor.

Manifestări prilejuite de Ziua Marinei; Mangalia, 4 august 1968

Astfel, prin intrarea în vigoare a acestei legi, s-a abrogat Decretul Marii Adunări Naționale nr. 203/1960 privind stabilirea Zilei Aviației Republicii Populare Române și a Zilei Marinei Republicii Populare Române, care stipula că Ziua Marinei Republicii Populare Române se sărbătorea în prima duminică a lunii august.

Potrivit site-ului www.navy.ro, Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului ”Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat în prezența ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor a fost botezat primul submarin românesc, ”Delfinul”.


 

 

 

 

 

 

 

 

Manifestări prilejuite de Ziua Marinei; Mangalia, 4 august 1968

În 1945, această zi festivă a fost marcată și la București, unde s-a bucurat de prezența membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziției Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din București, dar și la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României și ale Națiunilor Unite.


 

 

 

 

 

 

 

 

Manifestări prilejuite de Ziua Marinei; Mangalia, 4 august 1968

În perioada 1949-1953, Ziua Marinei a însemnat, de fapt, marcarea Zilei Flotei URSS, în ultima duminică din luna iulie, diminuarea ceremonialului, ca semnificație, fiind determinată de intenția conducerii de atunci de a schimba data sărbătorii. Conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953, începând cu anul 1954, s-a celebrat Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române, în prima duminică a lunii august. Decretul nr. 309/1953 a fost abrogat prin Decretul nr. 203/1960, care stipula sărbătorirea Zilei Marinei Republicii Populare Române, ca sărbătoare militară și populară, tot în prima duminică a lunii august.

După 1990, s-a reluat tradiția sărbătoririi Marinei Române pe 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii — Praznicul Adormirii Maicii Domnului, Ziua Marinei Române fiind instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004. Cu prilejul acestei zile, au loc manifestări atât la Constanța, cât și în celelalte orașe-port maritime și fluviale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziua Marinei la Constanța; 15 august 1990

Amploarea sărbătorii Zilei Marinei a crescut an de an, festivitățile constând în: salve de tun, ridicarea marelui pavoaz, cuvântul Comandantului Marinei sau a reprezentantului acestuia, intonarea imnului național, aruncarea unei ancore de flori în apă, în amintirea eroilor marinari, jocuri sportive marinărești, concursuri cu ambarcațiuni sau focuri de artificii. Odată cu aderarea țării noastre la structurile Alianței Nord-Atlantice, Ziua Marinei Române este onorată de prezența navelor străine aliate sau partenere, care participă activ la această sărbătoare.

AGERPRES

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte REPORTERPENET.RO pe FACEBOOK

 

Ar putea sa te intereseze

Lasa comentariu

* Folosind acest serviciu iti dai acordul ca site-ul nostru sa stocheze datele tale pentru a putea raspunde cerintelor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site foloseste cookies pentru o experienta cat mai placuta a utilizatorilor. Nu stocam si nu folosim datele tale personale, decat daca optezi pentru newsletter, sau sectiunea de comentarii, pentru a putea sa-ti raspundem, sau sa-ti trimitem cele mai noi articole. Presupunem ca esti de acord cu acest lucru, dar, poti sa alegi Accept Citeste mai mult